Beli luk predstavlja jednu od najzdravijih namirnica i omiljeni dodatak mnogim jelima, a sada ga možete gajiti i u stanu - na terasi ili prozorskoj dasci. Ako ste ljubitelji baštovanstva, ali živite u stanu i u gradskim uslovima, uz nekoliko trikova možete napraviti svoju mini baštu.

Uzgajanje belog luka nije komplikovano i ne zahteva puno održavanja,a glavna stvar jeste da ga posadite na vreme. Sadi se u jesen ili u radno proleće, pa je sada idealno vreme da ga posadite u svojoj mini bašti.

Prvo što vam treba je saksija. Kupite izduženu, duboku posudu sa drenažnim rupama na dnu. Tlo treba da bude obogaćeno korisnim mineralima. Ako ne možete pronaći osušeni stajnjak, onda je bolje kupiti obogaćenu zemlju u obližnjoj cvećari.

Pre sadnje, čen belog luka zamotajte u vlažni pamuk kako bi projklijalo. Neka odstoji nekoliko dana dok ne proklije, a onda je vreme za sadnju. Napravite male rupe u vlažnom tlu, ne veće od tri centimetra. Stavite čenove i prekrijte ih zemljom. Više od četiri čena se ne sadi u jednu saksiju, ako je reč o običnoj saksiji klasične veličine. Za normalan rast, razmak između čenova trebao bi biti oko osam centimetara.

Beli luk voli umerenu toplotu. Bilo bi dobro da saksiju odmah stavite na sunčano mesto u prostoriji. Nije potrebna posebna nega, ali to ne znači da nije potrebna ni topla sobna temperatura, kao ni dovoljno zalivanje

Zalivajte svoje zasade oko 2 puta sedmično, ali pazite da ne bude previše vlažno jer sadnice ne bi trebalo da plivaju u vodi, posebno kada se pojave prve zelene stabljike. Ako sav uzgoj ide po planu, prvi rod ćete imati u roku od oko dva meseca.

U videu ispod pogledajte kako da posadite beli luk na terasi.

Kako da posadite beli luk u saksiji Instagram/growithjessie

Izvor: Sensa