Sobne biljke nisu samo divan ukras i zelena dekoracija u vašem domu, već mogu imati i razna blagotvorna dejstva po zdravlje i energiju doma. Poznato je da delimično smanjuju prašinu u prostoru, čiste vazduh, a naučnici ističu da mogu i da poboljšaju san. Prema cvećarskoj kompaniji "Flying Flowers" određene biljke u spavaćoj sobi mogu pomoćid a se oslobodite nesanice i poboljšate kvalitet sna. Posebno se izdvajaju sledeće 3 biljke:

1. Prva biljka koju treba staviti u spavaću sobu za dobar san je lavanda. Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u banjama i spa tretmanima. Možete staviti sušenu lavandu pored kreveta, ili staviti saksiju sa živom biljkom. Ovaj cvet se dodaje mnogim lekovima za ublažavanje stresa i nesanice, a lavanda je takođe odlična sobna biljka i ispunjava sobu svojim jedinstvenim, opuštajućim mirisom.

2. Sledeći cvet koji treba uzeti u obzir za poboljšanje sna je spatifilum ili "ženska sreća", popularna sobna biljka. Spatifilum je odlična biljka koja pomaže u poboljšanju sna. Filtrira vazduh u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što vam pomaže da lakše dišete. Cvetovi spatifiluma takođe apsorbuju buđi koje se prenose vazduhom i koje mogu biti alergeni. Ako je držite u spavaćoj sobi, moguće je da ćete se buditi odmorniji.

3. Sanseverija - Ova biljka se naziva još i svekrvin jezik. Ovo je cvet iz porodice ssparagus, a ističe se gustim i izduženim listovima. Sanseverija je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje toksine i pretvara ugljen-dioksid u kiseonik, čak i noću (većina biljaka to radi samo tokom dana). Sve ovo doprinosi brzom uspavljivanju i kvalitetnom, čvrstom snu. Povećan nivo kiseonika je dobar i za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje.

Izvor: Sensa