Geranijum je divna zelena biljka sa čarobnim cvetovima koji ulepšavaju bašte i prozorske daske od proleća do jeseni. I naše bake su znale koliko je ova biljka dragocena i posebna, pa nekada nije bilo moguće zamisliti kuću, a da ispred nje nisu lepršali raznobojni cvetovi geranijuma.

Ova biljka potiče iz Južne Afrike, a postoje razne vrste geranijuma i, kako navode iskusni baštovani, svaka se lako uzgaja. Najbolje vreme za sadnju geranijuma je krajem maja, ali se može saditi i kasnije, početkom juna, kao i ranije ako ga sadite u saksiji. Geranijumu prijaju humus i treste kao tlo, a važno je da imate saksiju sa drenažnim rupama.

Veličina saksija za geranijum uveliko zavisi od sorte ili vrste koja se sadi, jer se i oni jako razlikuju po veličini. Ako ne znate koju sortu ćete saditi, izaberite srednju saksiju, ako mnogo poraste, možete biljku presaditi. Nakon sadnje obilno zalijte, a možda će vam trebati drvce ili držač za cveće koji će biti oslonac za biljku dok raste.

Geranijumu je potrebno puno direktne svetlosti, oko 6 sati dnevno, ali toleriše i polusenku. Važno je da joj obezbedite svetlo jer od toga zavisi intezitet svetlosti. Optimalna temperatura je između 15 i 20 ºC, a zalivanje treba da bude umereno jer previše vlage može uzrokovati razne bolesti i truljenje biljke.

Zalijte biljku staloženom, filtriranom ili prokuvanom vodom na sobnoj temperaturi. Hladnoća će izazvati probleme sa korenjem, a zbog tvrde vode na dnu se stvara kamenac. U bilo koje doba godine, pokušajte da ravnomerno zalivate biljku. Duge suše, a zatim i obilno zalivanje neće doneti nikakvu korist.

Koristite kantu za zalivanje sa tankim izlivom. Sipajte vodu duž ivica lonca kako ne bi dospela na listove. Gernaijumu je takođe potrebna prihrana, pa od proleća do jeseni možete upotrebiti prirodna đubriva za zdravlje i negu biljke.

Kako presaditi geranijum?

Ne presađujte geranijum prečesto. Dovoljno je to učiniti kada se korenje nagomila u saksiji, odnosno kada preraste posudu. Najbolje doba godine za presađivanje je proleće. Glavna stvar je da na dnu ima nekoliko drenažnih rupa. Kroz njih će se preostala voda isprazniti u posudu, a korenje neće istrunuti.

Koristite posebno tlo za geranijume. Takođe možete mešati ¾ univerzalne zemlje i ¼ aditiva: rečni pesak, treset, perlit ili vermikulit. Na dno lonca obavezno stavite najmanje centimetar drenaže: ekspandirane gline ili izlomljene cigle. Za presađivanje, pažljivo uklonite biljku i zajedno sa zemljanim grudvom stavite je u novu posudu, na čijem dnu se nalazi drenaža i nešto zemlje. Dopunite zemlju tako da nema praznina duž zidova saksije. Nemojte zalivati geranijum 3-4 dana nakon presađivanja.

Osim što je izuzetno dekorativan, geranijum se smatra i biljkom koja nosi snažnu i prelepu simboliku - više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa