Divno je kada nekome pomognete, pozajmite, spremni ste da podelite, ali kako iz lične higijene, tako i iz starih i drevnih verovanja, postoje predmeti  iz kuće za koje sme smatra da ih ne treba pozajmljivati, niti tražiti u zajam. Saznajte o kojim stvarima je reč:

1. Talismani

Nakit, amajlije, vaši srećni predmeti, uspomene koje su povezane sa određenim delom vašeg života - postoji verovanje da ovi predmeti imaju energiju koja je povezana sa vama. Talismani se mogu zamisliti kao sunđeri koji kao da upijaju energiju svog vlasnika i usklađuju se sa njim na istoj talasnoj dužini. Smatra se da posebno tom energijom zrače metali i kristali, pa možda energija koja vama prija, kod nekog drugog se ne pokaže kao povoljna.

2. Cipele

Cipele se često smatraju odlivom energije, jer emocije "naležu" na naša stopala. Ukoliko pozajmljujete cipele možete neke svoju energiju, čak i negativne vibracije utisnuti na njih. Poznata je izreka - "nisi hodao u njegovim cipelama" koja ukazuje na nečije emotivno stanje ili iskustvo koje nismo doživeli. Osim prenošenja energije, deljenje cipela često predstavlja i problem higijenske prirode, jer u obući mogu biti prisutne gljivice, bakterije.

3. Higijenski predmeti

Deljenje higijenskih proizvoda, davanje sapuna, češlja, pribora za manikir, peškira ili kreme, smatra se nehigijenskim. Čak i ako niste gadljiva osoba, važno je da imate lični pribor za higijenu. Ako pozajmljujete drugima ovakve stvari, psotoji rizik po zdravlje i prenošenje bakterija, virusa, oboljenja. Potrudite se da svako od ukućana ima svoje lične predmete za održavanje higijene.

4. Slušalice

Na slušalicama se mogu zadržati bakterije iz ušiju, kao i razne nečistoće. Posebno treba biti oprezan sa uzimanjem slušalice od osobe koja sa njima vežba, jer se tada povećava telesna temperatura i nivo vlage, što je idealno za razvoj bakterija. Razmenom slušalia koje ulaze u uvo mogu se preneti razne bakterije, pa je najbolje da imate svoj par. Ukoliko baš morate da pozajmite, onda ih očistite vatom natopljenom alkoholom.

5. Posuđe

Kuhinja je u feng šuiju jedan od najvažnijih delova doma i veruje se da sve u njoj značajno utiče na energiju, a naročito posuđe. Zbog toga psotoji verovanje da posuđe ne treba pozajmljivati, ali i da nikako ne treba čuvati polomljeno posuđe u domu. Ako je bliskoj osobi neophodno vaše poduđe, ona ga dajte nekome u koga imate poverenja i obavezno očistite poduđe nakon što vam vrate pribor za jelo.

Izvor: Sensa