Kako se osećate kada uđete u svoj dom? Da li vas zapljusne talas pozitivne energije, srećni ste i napokon spokojni, ili postajete nervozni, nezadovolji i osećate umor? Feng šui je stara kineska filozofija uređenja prostora koja se bavi protokom pozitivne či energije kroz dom. U feng šuiju postoje razne tehnike, alati i taktike za poboljšanje energije, ali ne treba da zaboravimo da je ipak najvažnije da se fokusiramo na vlasititi osećaj.

Možete da istražite mesta u svom domu vlasitim čulima. Počnite sa jednom sobom, sa njenim pojedinačnim delovima i uglovima. Evo kako možete da prepoznate u domu povoljne ili nepovoljne zone prema feng šuiju:

  • Idite na mesto čija vas energija zanima.
  • Stojte ili sedite tiho i opušteno, zatvorite oči, pokušajte da odbacite sve misli. Vaš um treba da bude slobodan - to je neophodno da bi vaša percepcija bila što čistija.
  • Zatvorenih očiju pokušajte da osetite kakva vas energija spolja okružuje. Nemojte vizuelno pamtiti izgled svoje sobe - fokusirajte se samo na senzacije.
  • Obratite pažnju na promene koje se dešavaju u vašim mislima. Šta ste osetili: iznenadnu toplinu ili blagu hladnoću, napetost ili opuštanje? Ako vam je toplo, slobodno, udobno, onda je mesto na kome se nalazite veoma povoljno. Vi se osećate u ovom prostoru mirno i spokojno.

Dakle, postepeno, u malim delovima, pregledajte celu svoju kuću, pozivajući se na svoja osećanja. U zavisnosti kako se osećate u određenim prostorijama, možete menjati raspored ili stvari u prostoru. Na primer, ako vam se ne dopada prostor u kojem ste testirali vaša čula, potrebno je da napravite određene izmene. Možda bi trebalo da taj prostor više prilagodite svojim potrebama, oslobodite se viška stvari, izbacite neke predmete iz prošlosti koje vas podsećaju na nešto negativno, provetravate češće prostor, ubacite vedrije boje itd.

Često se i kod testiranja energije područja posmatra i energija životinja, ako imate kućne ljubimce. Tamo gde ljubimci vole da leže, odmaraju se, njihova omiljena mesta, mogu predstavljati izvor pozitivne energije. Obratite pažnju na to gde vaše životinje izgledaju srećno i zdravo.

U feng šuiju se povoljna energija povezuje i sa rasporedom prostorija i premeta u skladu sa određenim elementima, na osnovu baguamape - više o tome možete pročitati OVDE.

Postoje razni saveti kako da na osnovu feng šuija doprinesete energiji u svom domu, ali najvažnije je da sredite prostor onako kako vama najviše prija, onako da se vi u njemu osećate sigurno, prijatno i da imate utisak da ste baš tamo gde pripadate.

Izvor: Sensa