Kako za Sensu piše Maja Mijatović, modna stilistkinja i vlasnica brenda Stars Fashion, proleće je godišnje doba kada svi ljubitelji mode kreću u pohode na nove komade garderobe kako bi obnovili svoje ormare najnovijim trendovima za tople dane koji su pred nama. Ono što svakodnevno možemo pročitati jeste kako da svoj outfit dovedemo do savršenstva sa što manje potrošenog novca. Koliko puta smo kupili nešto što nam je u tom trenutku bilo “must have” i nikada tu stvar nismo obukli? To se dešava ukoliko ste osoba koja “podleže” trendovima, i baš u tom trenutku treba odgovorno i racionalno da pristupite kupovini.

Na početku svake sezone birajte garderobu sa idejom kako želite da izgledate. To je prvi korak na putu ka vašoj pametnoj kupovini. Ono što je važno jeste da ostanete dosledni svom stilu. Ne potcenjujte svoj ukus za modu ma koliko imali manjak iskustva jer ste to vi. Vaš stil odlikuje vas i ono ko ste zapravo. Ne očajavajte ukoliko kaput koji ste upravo videli na nekoj modnoj reviji ne možete sebi da priuštite, neka vam on bude inspiracija za neki od outfita i komad koji ćete sigurno pronaći po pristupačnijoj ceni.

Izvršite popis stvari u svom ormaru i dobro analizirajte sa čim raspolažete, šta vam to nedostaje ove sezone, bazirajući se samo na neophodne komade. Ova metoda služi samo kao dopuna vašeg stajlinga.

Kupujte na rasprodajama. Koliko god da vam se činilo da ovo možda nije pametna opcija, naprotiv, ako vam se već dugo dopada neka košulja ili suknja možete sačekati sezonsku rasprodaju.

Ciljana kupovina. Pre nego što krenete u šoping obavezno napravite spisak, pa tako nećete kupovati nepotrebne stvari i lutati među rafovima radnje ali ono najvažnije - finansijska ušteda biće na zavidnom nivou.

Kupovina pod stresom. Koliko puta smo očajni kupovali garderobu samo da bi smo ublažili dosadu i podigli svoje raspoloženje. Ovaj način kupovine smatra se “najopasnijim”. Zapitajte se da li kupujete zato što vam je nešto zaista potrebno ili da bi ste zadovoljili svoju glad za dobrim osećajima.

Slow fashion termin, koji sve češće upotrebljavamo deo je takozvanog slow pokreta koji zastupa principe kao što su kvalitet, ekologija i fer pristup ka potrošačima i proizvođačima. Benefit koji dobijamo ovom vrstom kupovine jeste skuplja ali kvalitetnija garderoba koja ima “duži rok trajanja”.

Briga o životnoj sredini - održiva moda postaje sve rasprostanjenija, pa se tako pobornici slow fashion-a zalažu za što manje štete našoj planeti, znajući koliko brza moda tome dorinosi. Ono što je važno jeste prednost koja se daje prirodnim i bezopasnim, netoksičnim bojama pri samom odabiru tkanine. Podrška i razvoj malih preduzeća je nešto što je takođe jako važno.

Primenite princip slow fashion-a tako što ćete se fokusirati na nošenje onoga što već imate samo uz malu dozu kreativnosti. Društvene mreže i mediji su nas preplavili teorijom da odeću treba da nosimo jednu sezonu i to je to. Uvek možete sami nešto zašiti ili otići do najbližeg krojača i tako produžiti “rok trajanja” vašoj garderobi. Važno je da se borimo i izborimo protiv poriva da stalno nešto kupujete bez promišljanja o mogućnostima koje imate na raspolaganju: upcycling ili recycling.

Izvor: Sensa/ Maja Mijatović, modni stilista i vlasnica brenda Stars Fashion, (Instagram profil: stars3371)