Ukrašavanje jaja voskom je tradicionalni način farbanja jaja koji su koristile naše bake, a šare koje se na ovaj način kreiraju, ne mogu se porediti ni sa čim. Iako deluje da je ova praksa komplikovana, praksa čini čuda, pa posle nekoliko pokušaja, možda ćete sebe iznenaditi preciznim i finim šarama.

Za tehniku ššaranja jaja voksom potrebna su cam jaja, pero, sveća i orignalni pčelinji voak. Postoji više varijanti za šaranje, a jedna od osnovih jeste da prvo skuvate jaja u boji, ostavite da se potpuno ohlade, a onda da šarate. Komadić voska stavite na vrh pera, pa zagrejte nad plamenom sveće dok ne potamni. Važno je da zagrevate vosak postepeno i odmičete ga od plamena kako ne bi potpuno izgoreo.

Preko ofarbanih jaja zagrejanim voskom šarajte željene simbole, cvetove, ukrase i šare. Kada završite, u posudi pomešajte alkoholno sirće i vodu, pa jaja stavite da odstoje u toj tečnosti oko jedan sat. Izvadite ih iz rastvora i pamučnom krpom uklonite boju sa jaja, a zatim nožem ili žiletom pažljivo sastružite vosak. Boja sa jajeta može da spadne od sirćeta, a tamo gde je bio vosak, boja je bila zaštićena i pokazaće se sjajne šare.

Drugi način je tradicionalniji i šaraju se jaja koja još nisu ofarbana, ni skuvana. Crtajte na isti način, otapanjem voska nad plamenom sveće, a zatim hitrim potezima crtajte šaru. Ostavite da se vosak stegne, a zatim kuvajte jaja u boji. Kada ih skuvate, višak voska uklonite pamučnom krpom.

Pogledajte slike i neke od najlepših šara na jajima dobijenim tehnikom sa voskom!

Izvor: Sensa