ZALIJTE ORHIDEJU OVIM NAPITKOM DA BI RASLA I PONOVO CVETALA: Jeftin trik za negu najelpše sobne biljke


Orhideja je mnogima omiljena sobna biljka, ali njeno održavanje često predstavlja izazov. Dok nekima orhideje cvetaju iznova i oduševljavaju raskošnim cvetovima, nekima se ova nežna biljka brzo suši i propada. Glavni razlozi zašto orhideja vene su najčešće nedostatak hranljivih materija, dehidratacija, preterano zalivanje, neprikladna saksija, opekotine od Sunca, nedovoljna sunčeva svetlost, dodavanje previše đubriva, zagađenje itd.

Za pravu negu orhieje potrebno je da je zalivate jednom nedeljno ili kada njeno korenje postane prljavobele boje. Stavite orhideju sa saksijom u drugu posudu pa je zalijte i ostavite da odstoji oko 10 minuta kako bi se i vazdušno korenje bilo hidrirano. Važno je da voda ne ulazi između listova. Da biste vašu orhideju držali u životu, potrebno joj je obezbediti dosta svetlosti ali ne direktne, direktna svetlost može spržiti listove. S vremena na vreme je rotirajte.

Važno je da orhideja bude posađena u zemlju koja je isključivo namenjena za ovaj cvet, a orezivanje se vrši u fazi mirovanja. Potrebno je da deznfikujete alkoholom pribor za orezivanje (makaze), da izvadite orhideju iz saksije, uklonite svo mrtvo i trulo korenje, a zatim je vratite u saksiju nežno i dopunite zemlju. Koristeći čiste makaze isecite gornji deo stabljike na 2cm ispod čvora kako biste podstakli biljku da više cveta u sledećoj sezoni.

Ukoliko primetite da vaša orhideja sporo napreduje ili propada, važno je da primenite navedene korake i savete iznad. Pored osnovne nege, važno je orhideju i prihraniti, a jedan od popularnijih prirodnih načina jeste zalivanje crnim ili zelenim čajem.

Ponekad zbog različitih faktora koncentracija azota u orhidejima opada, a pH je poremećen. Kao rezultat, biljka orhideja prestaje da cveta. Kao pomoć možete koristiti kućne lekove, crni ili zeleni čaj su se pokazali kao efikasno rešenje. Zeleni čaj ima veliku količinu minerala, pa kada biljku zalijemo sa njim, prihranjujemo je važnim materijama.

Pre ove prihrane važno je da očistite orhideju od nezdravog korenja. Kada završite sa tim, vreme je da uzmete kesicu čaja i stavite je pola litra vode da pripremite rastvor. Temperatura vode treba da bude umerena, a ne vruća. Ostavite da odstoji oko pola sata, pa zalijte orhideju čajem. Ovaj postupak možete primenjjivati jednom nedeljno u narednih mesec dana. Važno je da čaj ne bude prejak.

Zalivanje orhiideje čajem može povoljno uticati na njenu pH vrednost, kao i snadbeti biljku važnim sastojcima poput kalijuma, forfora, kalcijuma i magnezijuma, kao i visokim udelom azota koji posebno može da pomogne cvetanju.

Izvor: Sensa