Bilo da ćete provesti produženi vikend na plaži ili ceo mesec u inostranstvu, delimo vrhunske savete i trikove kako da vaše sobne biljke budu srećne i zdrave dok ste odsutni.

Potrebno je samo malo vremena da pripremite svoje biljke kako biste mogli da se fokusirate na važnije stvari, kao što su jaka krema za sunčanje i dobra knjiga, piše sajt thesill.com.

Saveti za održavanje biljaka

1. Podesite svetlost i temperaturu

Što više sunčeve svetlosti vaša biljka prima, biće joj potrebno više zalivanja. Jedan od razloga je taj što biljke koriste najviše vode tokom procesa koji se zove transpiracija, a brzina transpiracije zavisi od količine sunčeve svetlosti koju biljka prima i povećava se sa njom.

Dakle, što vaša biljka dobija više prirodnog svetla, to će joj trebati više vode. Da biste pomogli vašim biljkama da ne uvenu od nedostatka vode, možete ih malo udaljiti od izvora direktne svetlosti Postavite ih na sredinu sobe kako ih toplota i svetlost sa prozora ne bi isušili brzo kao i obično. Ako ne želite da premeštate biljke, možete navući i providnu zavesu preko prozora.

Dobar način da utvrdite da li uopšte treba da pomerate biljke je da se zapitate koliko često morate da ih zalivate - ako je to svake nedelje, možda biste želeli da prilagodite njen položaj ako ćete biti odsutni duži vremenski period. Ali ako je to svake druge nedelje, možda nećete morati da ih premeštate.

2. Održavajte vlagu

Ako planirate da budete odsutni nedelju dana ili manje, biće dovoljno dobro zalivanje biljaka pre polaska. Pustite da se višak vode ocedi iz saskije pre nego što krenete, tako da je zemlja u saksiji vlažna, a ne natopljena, što bi moglo da privuče štetočine ili da dovede do truljenja korena.

Imajte na umu da je ovo neophodno samo za biljke koje treba zalivati jednom nedeljno ili više. Kućne biljke otporne na sušu, kao što su sukulenti i kaktusi, biće u redu nedelju ili dve bez vode. A tokom zimskih meseci, kada se rast biljaka usporava, a neke biljke miruju, možete u potpunosti preskočiti zalivanje.

Ako planirate da budete odsutni duže od sedam dana, postoji nekoliko načina da pripremite svoje biljke. Isprobajte jedan od dole navedenih saveta ili kombinaciju—u zavisnosti od dužine vašeg putovanja, raznolikosti biljaka i doba godine.

Imajte na umu: koliko često obično zalivate ovu biljku? Pošto nećete biti kod kuće da pazite na svoje biljke, želite da izbegnete preterano zalivanje pre nego što odete!

  • Dodajte kamenje lave, malč ili iverje na vrh tla vaše biljke kako biste zadržali vlagu pre ili posle dobrog natapanja suvog zemljišta. Vlažne novine takođe mogu da budu korisne. Ovo će pomoći da zemlja duže ostane vlažna.
  • Temeljno zalijte biljku, a zatim pokrijte prozirnom plastičnom kesom do tik ispod ivice sadilice, stvarajući improvizovani staklenik. Obavezno izrežite par proreza u plastici kako biste omogućili dovoljno cirkulacije vazduha... i biljke moraju da dišu! Koristite štapiće (ili ostatke štapića) da držite kesu gore i dalje od lišća. Želite da se uverite da nijedno lišće ne dodiruje plastiku.
  • Obložite plitki pleh malim kamenjem i napunite ga vodom do malo ispod vrha kamenčića. Postavite sadilicu na kamenje - osnova sadilice ne bi trebalo da se dodiruje ili da sedi direktno u vodi, već tačno iznad nje. Ovo će pomoći da se poveća nivo vlažnosti i vlage , ali ne bi trebalo da dovede do prekomernog zalivanja ili truljenja korena.

3. Premestite i grupišite svoje biljke

Premestite biljke koje vole vlagu, poput paprati i vazdušnih biljaka, u svoje kupatilo (pod uslovom da imate prozor koji prima malo prirodnog svetla) ili drugu malu prostoriju i grupišite ih zajedno. Što je soba manja, vašim biljkama je lakše da održavaju vlažnost.

4. Napravite sistem za navodnjavanje sa kapilarnim fitiljem ili praznim bocama:

  • Potopite jedan kraj kapilarnog fitilja ili kanapa u posudu sa vodom (izaberite veličinu posude za vodu na osnovu toga koliko dugo ćete biti odsutni), a drugi kraj fitilja u zemlju vaše biljke. Vaša biljka će povući vodu koja joj je potrebna kroz fitilj dok ste odsutni. 
  • Prepravite stare plastične ili staklene boce tako što ćete napuniti bocu vodom i probiti vrh flaše. Uverite se da je rupa dovoljno mala da se voda polako oslobađa tokom vremena. Okrenite napunjenu bocu naopako i zabodite vrh boce, sa probušenim vrhom boce, duboko u zemlju za saksiju vaše biljke.

5. Pozovite prijatelja

Ako ćete biti odsutni na duži vremenski period (više od mesec dana) i imate prijatelja koji je voljan da zaliva vaše sobne biljke umesto vas – prihvatite ponudu! Ostavite svom prijatelju jasna pismena uputstva ili ih sprovedite kroz svoju rutinu nege nedelju ili dve pre toga.

6. Orežite biljke

Pored obrezivanja mrtvog, umirućeg ili nezdravog lišća, možete orezati sve pupoljke i cvetove, koji obično zahtevaju češće zalivanje da bi ostali zdravi.

Profesionalni savet: Gore navedeni trikovi, posebno načini za „zalivanje“ dok ste daleko, uglavnom se odnose na tropske biljke. Kada su u pitanju biljke otporne na sušu kao što su sorte sukulenata, one mogu da podnesu više od mesec dana bez vode, posebno ako su smeštene van direktne svetlosti. Ako ste strastveni putnik, sukulenti su kućne biljke za vas.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: