Temperature su ovog leta zapanjujuće visoke. Dugotrajni toplotni talas nastavlja da prži. Vaša prva briga treba da bude briga o sebi, međutim, možda se pitate i kako da se brinete o svojim biljkama koje su na otvorenom. jer su mnoge podložne stresu i dehidraciji tokom produženih perioda ekstremnih vrućina.

1. Redovno zalivanje
Baš kao što mi brzo dehidriramo tokom vrućine, tako je i našim biljkama potreban piovećan „unos tečnosti“.
Preporuka je da se biljke zalivaju češće sa fokusom na duboko zalivanje, a ne samo prskanje po površini.
Najbolje ih je zalivati rano ujutru ili kasno uveče kako bi se minimiziralo isparavanje i uverite se da je voda doprla do zone korena.
Proveravajte i vlažnost zemlje. Ako je gornji sloj suv do (5 cm), onda je vreme da obezbedite tečnost svojoj biljci.


2. Malčarenje za očuvanje vlage
Duboko zalivanje pomaže u isporuci preko potrebne vlage tokom toplotnog talasa - a malčiranje je ključ za zadržavanje te vlage tokom dana.
Nanesite sloj organskog malča, kao što su iver ili slama, oko osnove vaših biljaka. Malčiranje pomaže da se zadrži vlaga u zemljištu, smanjuje rast korova i reguliše temperaturu zemljišta. Takođe sprečava prekomerno isparavanje i štiti korenje od direktne sunčeve svetlosti.
Malč odličan izolator za korenje biljaka tokom dužih perioda vrućine. Postavite oko 5 cm malča oko osnove vaših biljaka kako biste im pomogli da regulipu temperaturu i nivo vlažnosti.

3. Obezbedite im hlad i zaklon
Vaše biljke će, kao i vi, imati koristi ako mogu da predahnu u senci i zaštite se od jakog sunca.
Dobra je ideja da obezbedite privremenu senku za vaše biljke koje su najosetljivije na toplotu. Iskoristite stare čaršafe, neku tkaninu za senku ili suncobrane. Zaštitom biljaka od direktne sunčeve svetlosti tokom najtoplijeg dela dana, smanjićete verovatnoću da budu pod stresom zbog toplote.
Smanjenje intenziteta sunčeve svetlosti minimizira gubitak vode kroz isparavanje.

4. Zaštitite ih od vetra
Baš kao što je vašim biljkama potreban odmor od sunca, koristio bi im i odmor od vrućih vetrova.
Ako je toplotni talas praćen vrućim i suvim vetrom, važno je zaštititi biljke, jer im tako omogućavamo da povećaju otpornost od ekstremnih uslova.
Vetar predstavlja dodatni pritisak na bilju i dodatno isušuje oklno zemljište brže i od sunvca.

Možete okačiti plastičnu, drvenu ili metalnu ploče iznad vaših ranjivih biljaka.

5. Izbegavajte đubrenje
Kada vidite da se vaše biljke bore, možete instinktivno intervenisati sa đubrivom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to može da donese više štete nego koristi tokom toplotnog talasa.
Najbolje je izbegavati đubrenje tokom toplotnog talasa jer to može dodatno opteretiti biljke. Umesto toga, usredsredite se na održavanje njihove hidratacije i sačekajte da temperature padnu pre nego što nastavite sa đubrenjem.

6. Budite spremni za krečenje
Drugi način da se smanji toplotni stres na drveću je da se okreče njihova debla. Ovo pomaže da se sunčeva svetlost reflektuje od kore i smanjuje rizik od opekotina, posebno na voćkama i cveću.
Ako imate drveće koje je podložno toplotnom stresu—na primer, drvo avokada—možda je vreme da izvadite četkicu. Farbanjem stabla vašeg drveta, procesom poznatim kao beljenje, možete sprečiti da osetljiva stabla dobiju opekotine tokom toplotnog talasa.

Proces uključuje mešanje jednakih delova bele unutrašnje lateks boje sa vodom i nanošenje mešavine na deblo ili bilo koju izloženu koru koristeći (po mogućnosti) novu četkicu.
Ovo je posebno korisno za mlada stabla jer imaju mekšu koru koja je veoma podložna opekotinama od sunca.

6. Pažljivo pratite svoje biljke
Konačno, skok temperature znači da treba pažljivo pratiti svoje biljke dok se vreme ne zahladi.

Pazite na uvenulo lišće, žutilo ili smeđe lišće, jer to može ukazivati na dehidraciju ili opekotine od sunca. U skladu sa tim prilagodite svoju rutinu nege, obezbeđujući dodatnu vodu i senku po potrebi.

Biljke u saksiji mogu zahtevati vrhunsku negu tokom toplotnog talasa jer se suše brže od onih u zemlji. Možda ćete morati da ih zalivate jednom ili čak dva puta dnevno.

Zapamtite, svaka bašta i svaka biljna vrsta su različite, tako da ćete možda morati da prilagodite ove smernice kako bi odgovarale vašoj specifičnoj situaciji.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: