Ekstremno visoke temperature lako mogu dovesti do dehidratacije jer se telo hladi znojenjem. Na taj način može da se izgubi više od 2 l vode, stoga je neophodno unosite je u većim količinama. Osim dehidratacije, mnogi primećuju oticanje tela, tačnije nogu. U tom slučaju smanjite, za početak unos kafe. Više od 1-2 šolje ovog pića dnevno može dovesti do neželjenih negativnih posledica, jer u vrućini srce već radi u pomalo stresnom režimu, a dodatna količina kofeina će samo još pogoršati stanje. Česta konzumacija kafe stimuliše gubitak vlage u telu i dovodi do neravnoteže vode i soli što može izazvati oticanje.

Ako ste ljubitelj gaziranih pića, treba da znate da, iako vam isprva prijaju, naročito ako su hladna, posle njih ste još više žedni jer sadrže veliku količinu šećera. Umesto gaziranih sokova, bolje je da uzmete gaziranu vodu i u nju da dodate nekoliko kapi ili kriški limuna /limete, listiće mente. To će vas hidrirati i lepo rashladiti.

Dobar izbor je ledeni čaj koji ćete sami napraviti. Skuvajte čaj od nane ili neki voćni i sačekajte da se potpuno ohladi. Dodajte kockice leda, listiće mente, limunov sok, i na primer, bobičasto voće (malina, kupina, borovnica...)

Kako da napravite osvežavajuće piće s krastavcem pogledajte u videu ispod:

Osvežavajuće piće s krastavcem TikTok/russelfoodstory

Slatkiše i proizvode od brašna takođe treba potpuno isključiti tokom vrelih dana jer u velikoj meri doprinose dehidriranju. Za njihovo varenje je potrebno mnogo vode, a na vrućini telo već gubi mnogo tečnosti.

Preporučuje se što više supa i bistrih variva, sa celerom, tikvicama, paradajzom... Mogu i posna mesa i mlečni proizvodi...Svaki obrok obogatite sezonskom salatom. Trudite se da hrana bude što manje začinjena. Umesto nezdravih sladoleda i šejkova jedite sveže voće, naročito se savetuju lubenica i dinja koje su prebogate vodom.

Izvor: Sensa