Pravilno zalivanje je ključno za održavanje zdravih i lepih hortenzija. Pridržavajte se ovih smernica i prilagodite zalivanje prema potrebama biljaka kako biste obezbedili optimalne uslove za rast i cvetanje.

Čak i onima koji su do sada uspeli da bez mnogo problema ulepšaju svoju baštu ili balkon cvećem, sa hortenzijama je nešto komplikovanije. Svi znamo da svaka biljka ima različite zahteve, pa dok neke rastu i bez puno vode, hortenzijama uopšte ne odgovaraju suvi uslovi. Većina hortenzija ima slične zahteve, koji uključuju bogatu podlogu od vlažne, dobro drenirane zemlje.

Koliko vode je potrebno ovim biljkama da rastu?

Zalivanje tek zasađenih hortenzija

Kao i kod bilo kog novozasađenog člana vaše bašte, nedavno zasađenoj ili razmnožanoj hortenziji će biti potrebno malo više vode. Trik kod većine novih biljaka je da ne dozvolite da se zemlja osuši dok se ne razviju koreni, što traje oko 2-3 nedelje.

Jedan od načina da se to postigne je upoznavanje tla - u zavisnosti od uslova u vašoj bašti i količine vetra, kiše i sunca - zemlja će se sušiti različitim brzinama. Pošto većina hortenzija voli delimičnu senku, možete im pomoći da se ne osuše previše tako što ćete ih posaditi na mesto koje ne dobija previše sunca i zaštićeno je od jakih vetrova.

Određivanje količine vode za hortenzije

Da biste utvrdili koliko vode treba novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva do tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više u leto) i proveravanjem tla između zalivanja. Prstom opipajte zemlju oko biljke i uverite se da je suva. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suše (kao što je opadanje listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbegli brzo isparavanje tokom podnevne vrućine. Takođe, razmislite o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake vegetacijske sezone i rezanju na kraju sezone.

Hortenzije u saksijama

Hortenzije u saksijama će morati da se zalivaju češće nego one u zemlji. Pošto rastu na manjem prostoru, možete očekivati da se zemlja u tegli suši brže nego na zemlji. Da bi vaša hortenzija u tegli rasla i zdrava, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom leta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite - oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite zalivanje na svaki treći dan.

Da bi se obezbedila dobra drenaža, obično se koriste kontejneri ili saksije sa rupama na dnu kako bi višak vode mogao da se ocedi. Takođe je važno odabrati podlogu koja je dobro drenirana i koja omogućava slobodan protok vode i vazduha. Na otvorenom, možete obezbediti drenažu tako što ćete unapred pripremiti tlo kako biste sprečili da se višak vode nakuplja oko korena biljaka.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: