Američka dizajnerka enterijera Tika Prajds Edvards, koja radi i kao umetnički direktor za filmove, nedavno je za "Insider" otkrila nekoliko jednostavnih i jeftinih trikova koji čine da vaš prostor izgleda skupo, čak i kada to nije. Ona kao ključ efekta luksuza navodi osvetljenje, ali i tekstil koji koristite u prostoru, a akcentuje da prostor uvek izgleda najbolje kada je čist i nije zatrpan. Ovo je njenih 10 saveta koji lako unose dašak glamura i luksuza u svaki dom.

1. Okačite zavese što bliže plafonu i pustite ih da padaju sve do poda, pa i da se vuku po njemu - to stvara iluziju visine i veličine prostora. Trik izdužuje vizuelne linije vaših zidova, tako da soba izgleda prostranije, a prozori izgleaju veći.

2. Ogledala su obavezna - Ogledala su vaše tajno oružje za dodavanje dubine, svetlosti i sofisticiranosti prostoru. Velika, strateški postavljena ogledala mogu da reflektuju i prirodnu i veštačku svetlost, čineći da prostorija izgleda svetlije i prostranije. Ona takođe stvaraju intrigantne vizuelne slojeve i osećaj raskoši. Razmislite o tome da ogledala postacvite preko puta prozora ili pored umetničkih dela kako biste "pojačali" efekat koji ostavljaju.

kuca_1929894656.jpg
Shutterstock 

3. Potrebna su vam tri nivoa osvetljenja - Da biste kreirali privlčanu atmosferu u svom stanu, trebalo bi da koristite tri nivoa osvetljenja: ambijentalno, dodatno i svetlo sa fokusom na određene detalje. Tri nivoa osvetljenja primoravaju oko da "luta" gore-dole, stvarajući iluziju veće sobe.

Ambijentalno osvetlenje uključuje nadzemne elemente kao što su lusteri ili ugradno osvetljenje. Dodatno osvetljenje je od suštinskog značaja za funkcionalost i estetiku i podrazumeva elegantne stone lampe, lampe za čitanje ili osvetljenje za kuhinju koje se nalazi ispod kuhnjskih ormarića. I na kraju tu svetlo sa fokusom na određene detalje koje ističe arhitektonske karakteristike, umetnička dela ili neke dekorativne elemente.

Kako biste ispratili sva tri nivoa osvetljenja, razmislite o zidnim svećnjacima, zidnim lampama koje će osvetlili dobru sliku ili dobro postavljenim lampama u podu koje doprinose efektu.

kuca_1018059544.jpg
Shutterstock 

4. Ne zaboravite na buvljake ili antikvarnice - Buvljaci i lokalne antikvarnice mogu da budu prava riznica jeftinog, vintidž dekora koji dolazi sa bogatom istorijom i jedinstvenim karakterom. Obavezno uključite ovu stavku kada uređujete svoj prostor kako biste mu dodali lični pečat i zanimljivu priču. Svaki komad priča priču i donosi autentičnost koju je teško postići sa novim, masovno proizvedenim predmetima, piše Žena.

5. Obratite pažnju na ramove - Dobro uramljene slike menjaju ceo prostor. Bilo koja slika ili fotografija mogu izgledati kao remek-delo ako ih stavite u šik, dobro odabran ram. Savetujem vam da odštamapte besplatne radove dostupne na internetu (što uglavnom košta manje od 10 dolara), te da se uputite u lokalnu prodavnicu i pronađete kitnjaste ramove koji izgledaju skupo. Ništa ne daje taj luksuzni momenat kao dobro uramljeno umetničko delo.

6. Napunite svoj dom luksuznim tekstilom - Svila, somot ili veštačko krzno dodaju toplinu i odišu sofisticiranošću i udobnošću, pa se potrudite da nameštaj presvučete ovom vrstom luskuznog materijala. Preporučujem mešanje tekstura kako biste dodali dubinu vašem prostoru i kreirali vizuelnu intrigu. Ovo sprečava da prostorija ostavlja utisak jednodimenzionalnosti ili da bude dosadna, a upotreba jedne teksture ili materijala često dovodi do takvog efekta. Kada kombinujete različite teksture, oči imaju šta da gledaju i istražuju.

7. Koristite visoko kvalitetne ručke - Dekorativne, kvalitetne ručke na komodama i ormarima, te pažljivo izabrane slavine u kupatilu i kuhinji mogu da naprave značajnu razliku u vašem stanu. Odlučite se za one od starinskog ili brušenog mesinga, mat crne ili one od poliranog hroma. Ovi mali detalji mogu u trenu da modernizuju bilo koju prostoriju, piše Žena.

kuca_2240353389.jpg
Shutterstock 

8. Ozelenite svoj prostor - Verujem da su sobne biljke vrhunski, a pristupačan luksuz. Bujno zelenilo daje svežinu i sofisticiranost svakoj prostoriji. Oni prirodno popravljaju rasploženje, a takođe imaju moć da vaš dom transformišu iz dosadnog prostora u tropsku oazu.

9. Rasklonite nered - Ovaj korak ne ošta praktično ništa, a u sekundi čini da vaš dom deluje skuplje. Raščistite svoj životni prostor! Čist, organizovan stan uvek izgleda uglađenije i elegantnije. Čak i ako je sve dobro dekorisano, to neće pomoći vašem prostoru ako je zatrpan gomilom neispeglanog veša. Što više prostora imate, prostorija izgleda veća. Zapamtite, ne radi se o tomen koliko ćete potrošiti, već kako pametno da stilizujete svoj prostor.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

zašto vam kuća izgleda jeftino tik tok/ctinteriors