Higijena je pola zdravlja, a urednost doma utiče na psihu. Ukoliko želite da budete sigurni da vam je kuća uredna i čista, proverite u kakvom su vam stanju obične stvari. Da biste živeli jedan zdrav i uredan život, verovatno bar 2 od 10 stvari u kući treba da zamenite. Svaka ima rok trajanja, ali i znake da treba da je dotrajala i da treba da je zamenite.

1. Četka za toalet

Koliko često je treba menjati? Na nekoliko meseci ili kada čekinje počnu da se savijaju. Zašto? Kako se čekinje vremenom slepljuju, stvaraju nova mesta za razvoj bakterija i klica.

2. Maskara

Koliko često je treba menjati? Maskara i tečni ajlajner se smatraju bezbednim tri meseca.
Zašto? Tečni proizvodi koji se koriste u blizini oka imaju povećan rizik od širenja bakterija.

3. Daska za sečenje

Koliko često je treba menjati? Otprilike na svake dve godine ili kada se sunđer zakači za posekotine ili ogrebotine. Zašto? Zaostale bakterije se mogu razmnožavati i sakriti u tim žlebovima. Drvene daske za sečenje mogu imati duži životni vek od plastičnih ako se pravilno brinete o njima.

10 predmeta u domu koje treba da zamenite
Youtube/Printscreen 

4. Zavesa za tuširanje

Koliko često je treba menjati? Najmanje jednom godišnje ili čim vidite nakupljanje buđi ili plesni. Zašto? Sve vrste bakterija i plesni se formiraju na zavesama za tuširanje od dodatne vlage ili klica iz toaleta.

5. Komplet prve pomoći

Koliko često je treba menjati? Otprilike svake godine. Zašto? Preparati za mazanje i lekovi ističu, a flasteri mogu izgubiti lepljivost.

6. Filter za vodu

Koliko često je treba menjati? Filteri za vodu postavljeni na slavinu traju oko tri meseca (ili 100 galona). Ako imate ugrađene filtere, pogledajte priručnik - obično su svakih šest meseci.
Zašto? Filteri pomažu da voda bude čista od zagađivača i nečistoća.

7. Peškiri

Koliko često? Kada postanu kao šmirgla, vreme je da ih zamenite. Zašto? Ako peškiri više ne upijaju vlagu, to može biti zato što su se mrtve ćelije kože nakupile na njima.

Kako da kupatilo uvek miriše na čisto i sveže.
Shutterstock 

8. Otirač za kupatilo

Koliko često je treba menjati? Otprilike na svake dve godine. Ali ako vaše prostirke ne možete da perete u mašini za pranje veša, menjajte ih češće, na svakih šest meseci. Zašto? Ne samo da prostirke za kupanje sakupljaju gadne toaletne klice, već i vlaga čini ove prostirke plodnim tlom za grubost. Smanjite ove klice tako što ćete okačiti svoje prostirke da se osuše nakon svakog tuširanja.

9. Jastuci

Koliko često je treba menjati? Otprilike svake dve godine ili ranije. Zašto? Jastuci sakupljaju alergene poput grinja, peruti, dlaka kućnih ljubimaca i buđi.

Stavite ovo pod jastuk za ispunjenje želje.
Shutterstock 

10. Produžni kabl

Koliko često je treba menjati? Ako vaši produžni nemaju funkciju automatskog isključivanja, nemojte ih koristiti duže od tri do pet godina. Zašto? Oni će nastaviti da prenose napajanje vašim uređajima dugo nakon što se njihova zaštita od prenapona istroši, što ih čini prilično beskorisnim i opasnim.

BONUS VIDEO:

Feng šui za radni sto TikTok/toronto.lifecoach

Sensa/Z.A.