Kuhinja je jedan od najvažnijih elemenata svakog doma, a trenutno su veoma popularne kuhinje u tzv. otvorenim prostorima dnevne sobe, pa je uz vizuelni izgled kuhinje veoma važna i koliko je funkcionalna i organizovana. Evgenija Potapova je dizajnerka enterijera koja ističe da većina ljudi pravi iste greške kada uređuje kuhinju, te da im vrlo često ni profesionalci na njih ne ukažu. A da bi izbegli greše, treba da znaju samo jedno važno pravilo.

A 3 najčešće greške koje je ona primetila su:

  • netačna pozicija ravne ploče za kuvanje
  • netačna lokacija sudopere
  • pogrešna visina zidnih ormarića

Prve dve stavke remete logičan tok kretanja u kuhinji: "uzmete hranu iz frižidera, operete je i onda kuvate". Dakle, pored frižidera treba da se nalazi sudopera, a zatim radna površina koja vam omogućava da sečete meso i povrće, a zatim ide šporet. Zato treba znati samo jedno pravilo.

shutterstock_2272865535.jpg
Shutterstock 3 najčešće greške u uređenju kuhinje i pravilo trougla

Pravilo kuhinjskog trougla

Ukoliko ste primetili da su sudopera, frižider i šporet uvek prilično predvidljivo smešteni, postoji razlog za to. Pravilo kuhinjskog trougla.

Tri glavna radna područja u kuhinji su sudopera, frižider i šporet/rerna – i oni čine tačke trougla. Te tačke  treba da formiraju trougao u vašem prostoru s minimalnim preprekama između svakog uređaja.

Razlog zbog kojeg je radni trougao toliko cenjen je taj što je to najprohodniji put unutar kuhinje i stoga je važno da bude što kompaktniji. Pravilo trougla uzima ova osnovna načela dizajna i čini ga pristupačnim za korišćenje i ljudima koji se ne bave dizajnom i projektovanjem. U maloj ili prostoriji srednje veličine pravilo trougla je vaš prijatelj.

shutterstock_2267273347.jpg
Shutterstock 3 najčešće greške u uređenju kuhinje i pravilo trougla

Visina ormarića

Dizajnerka Potapova kaže da je treća stavka više estetske pririode, iako je, kaže, broj kuhinjskih ormarića često precenjen i loše iskorišćen. Ona smatra da kada ormarići ne idu do plafona, a postoje otvori za aspirator ili neki delovi koje je potrebno sakriti, onda je narušen estetski momenat. Ona savetuje da se tamo gde je potrebno naprave ormarići do plafona i da se tako sakrije deo koji narušava čitavu kuhinju.

BONUS VIDEO:

Organizacija kuhinje Instagram/buysmart.gadgets

Sensa/Z.A.