Nedavno smo pisali o tome koliko je jun uzbudljiv mesec kada je reč o cveću na terasi i u bašti. Leto je i kalendarski tu, provodimo sve više vremena na svojoj terasi ili u bašti, u svom kutku za uživanje punom cveća. Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja iz Studija KOTA S, dala nam je odlične savete koje se cveće sadi u junu, a čim je temperatura postala tropska, nas zanimaju neke druge stvari. Koje cveće voli sunce, čime i kako da zalijemo naše zelene ljubimice da prežive vrućinu?

Neko cveće voli sunce, a neko ga ne voli

Slađana nam je dala školski savet koje su biljke najbolje za sunčanu, koje za senovitu, a koje za vetrovitu terasu.

"Za sunčanu terasu najbolje su: petunije, muškatle, lavanda, gazanija.
Za senovitu terasu su begonije, vodenike ili lepi jova, fuksije, hoste.
A za vetrovitu su: lavanda, ruzmarin, sedumi, ukrasne trave“, rekla nam je Slađana.

shutterstock_2171204383.jpg
Shutterstock Kako se pravilno zaliva cveće na 30+

Najveće greške u zalivanju

"Prekomerno zalivanje ili nedovoljno zalivanje su najčešće greške. Prava mera zavisi od vrste biljke, veličine saksije i rezerve vode u saksiji i uslova u kojima se gaji. Ključ je da se zemlja drži vlažnom, ali ne mokrom, i da se zaliva kada je površinski sloj (debljine preko 5 cm) supstrata suv“, kaže Slađana.

Šta je bolje - česmovača ili kišnica?

"Kišnica je bolja jer nema hlor i druge hemikalije prisutne u vodi iz gradskog vodovoda“, odgovara nam sagovornica dok napolju tempertura raste, pa se nameće pitanje kada je to po ovakvom vremenu najbolje činiti.

shutterstock_2096784874.jpg
Shutterstock Kako se pravilno zaliva cveće na 30+

A kada je bolje zalivati biljke na +30 - ujutru ili uveče?

Savet je da se biljke tokom najveće vrućine ne zalivaju. Bolje je da se zaliju ujutru nego uveče, jer se ujutro se zemlja ohladi, pa se ni zemljište ni biljke neće šokirati kad im se sipa voda. Voda ne sme da bude ni vruća, ni hladna, već između 20 i 30 stepeni. Ukolilko ih ipak zalivate uveče, sačekajte da se biljke malo oporave od temperaturnog šoka, tek kad bude ispod 30, a to je posle 22 časa, rekla je naša sagovornica.

shutterstock_2138555163.jpg
Shutterstock Kako se pravilno zaliva cveće na 30+

A da li je dobro prihranjivati ih kupovnim supstratima ili domaćim kompostom?

Za prihranu, domaći kompost je odličan izbor jer je bogat hranljivim materijama i poboljšava rastresitost – fizičku strukturu supstrata, ali kupovni supstrati su takođe efikasni i zgodni, zaključila je Slađana za Sensu.

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

Sensa/Z.A.