Prema staroj indijskoj mudrosti, ako hoćete da budete srećni celog života – gajite cveće. Mi želimo da svi budu srećni zauvek, a za početak želimo malo sreće ovog leta. Iskusni baštovani poručuju da nije kasno da sadite cveće ni u junu. Čak je ovaj mesec pogodan za određene cvetne lepotice jer je vreme idealno. Ako još niste zasadili cveće ili pak niste sigurni koje bi biljke bilo dobro da posadite u junu, Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja iz Studija za pejzažnu arhitekturu Kota S, predložila je za portal Sensa šta treba zasaditi u junu i dala nam spisak baštenskih radova.

shutterstock_1415836193.jpg
Shutterstock Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

Zašto je dobro gajiti cveće

Za početak, naša sagovornica nam je potvrdila mudrost s početka priče - da gajenje cveća ima brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. „Psiholozi ističu da bavljenje biljkama može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i povećati osećaj sreće. Kontakt s prirodom i rad sa biljkama može da pruži osećaj smirenosti i zadovoljstva. Takođe, fizička aktivnost koja je neizbežna prilikom nege, sadnje i održavanja cveća doprinosi boljem fizičkom zdravlju“, priča nam s radošću Slađana.

Šta sve možemo da zasadimo u junu

„Jun je idealno vreme za sadnju raznog sezonskog cveća, kao i drugih biljaka koje se prodaju kao sadnice u saksiji", kaže naša sagovornica pa navodi neke od sezonskih cvetnica koje možete zasaditi u junu:

  • petunije
  • begonije
  • lepi jova, (impatiens)
  • neven
  • cinija (lepi čovek)
  • verbena
  • gazanija (sunčica)
  • razne vrste muškatli

Takođe, možete zasaditi i različite začinske biljke poput bosiljka, majčine dušice, lavande i ruzmarina, jer se one prodaju po rasadnicima u saksijama, samo ih treba obilno zalivati mesec dana nakon sadnje.

shutterstock_2167425063(1).jpg
Shutterstock Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

5 najvažnijih baštovanskih aktivnosti u junu

Naša sagovornica nam je dala spisak obaveznih baštovanskih aktivnosti u junu, a mi smatramo da ih treba odštampati i zalepiti na vidljivo mesto.

1. Redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda.
2. Održavanje i prihrana biljaka organskim đubrivima.
3. Uklanjanje korova koji može ometati rast biljaka.
4. Proređivanje biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija vazduha.
5. Redovni pregledi biljaka radi pravovremenog uočavanja štetočina i bolesti.

shutterstock_2166012985.jpg
Shutterstock Šta se sadi i radi u junu u bašti, Slađana Milosavljević

BONUS VIDEO:

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE Instagram/jedynytakidomek

Sensa/Zorica Antonijević