Sreća je oduvek predmet opsesije ljudi. Neuhvatljiva i neobjašnjiva, misao o sreći prisutna je u svakodnevnom životu svakog čoveka. Sreća je kad je nešto lepo i dobro, sreća je radost. Ona određuje kvalitet našeg života, njoj svako stremi. Uopštena njena definicija glasi: sreća je stanje zadovoljstva životnom situacijom, a povezana je sa osećajem radosti, ispunjenosti, uživanja. Kada je nema, pokušavamo da je prizovemo amajlijama, čak i kada tvrdimo da nismo sujeverni.

I da li ste vi srećna osoba? Možda je da ste upravo naišli na detelinu sa četiri lista ili ste prošli pored potkovice, možda ste upravo dobili srećni bambus? Ili ste videli "srećnu mačku“ pored kase u azijskom restoranu? Iza svih pomenutih amajlija za koje se veruje da donose sreću stoje priče koje nam otkrivaju kako su neke obične stvari ljudi vezli za ono čemu u životu streme.

Zašto se potkovica smatra simbolom sreće?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se potkovice mogu smatrati srećnim.

Jedna je prilično jasna: u zapadnoj Evropi se verovalo da gvožđe tera zle duhove, a potkovice su bile napravljene od gvožđa.

Drugi razlog ima veze sa irskom narodnom pričom o kovaču koji je kovao potkovice kada ga je posetio đavo, koji je tražio svoje cipele. Kovač je stavio usijanu cipelu na đavolovu nogu, a đavo se, u velikim bolovima, zarekao da nikada više neće prići ni blizu potkovice.

Treći razlog je sujeverje: da se veštice plaše konja - zato su navodno putovale na metlama. Prema tome, potkovica bi mogla da otera veštice.

Kako bilo, stručnjaci za feng šui smatraju da bi stavljanje potkovice na ulaza vrata u kuću ili pak u hodnik moglo da prizove sreću.

BONUS VIDEO:

Kako da negujete bambus, biljku koja privlači novac TikTok/ thereseplants

Sensa/Z.A.