5 STVARI ČINE DA VAŠA KUĆA BUDE PRAŠNJAVA - EVO ŠTA TREBA ODMAH DA IZBACITE: Na ovome se najviše prašine skuplja!

5 stvari koje skupljaju najviše prašine u domu - evo šta treba da izbacite i promenite kako kuća ne bi bila prašnjava!

Shutterstock

 Uredan dom je srećan dom! Prema feng šuiju nered, prašina, natrpan prostor, sve ovo donosi negativne vibracije. Zato je važno da se našem domu posvetimo sa pozitivnom energijom i radosti, da prostor bude otvoren i da se u njemu osećamo prijatno. Samo tako u njemu možemo stvoriti harmoniju.

Jedna od osnovnih stvari koje se teško rešiti jeste prašina. Postoje domovi u kojima koliko god da čistite, prašina se brzo vraća - zašto je to tako? Postoje predmeti u domu koji čine vašu kuću prašnjavom - evo 5 glavnih:

1. Posteljina - Jedan od najvećih izvora prašine može biti posteljina. U krevetu se nakupljaju grinje, dlake kućnih ljubimaca i čestice naše kože. Sve ovo pre ili kasnije migrira u vazduh. Zato je važno da krevet raspremite pola sata nakon buđenja, ne ranije, a posteljinu menjate jednom nedeljno.

2. Otvoreni ormani - Od odeće, čestica tkanine, naše kože i deterdženti za veš, u ormanu se skuplja prašina. Zbog toga je važno da vrata ormana budu zatvorena, kao i da redovno čistite police. Ako je vaš orman otvoren ili imate stalak za ofingere, povećava se nivo prašine u domu.

3. Časopisi i novine - Svaki otpadni papir je mamac za prašinu u vašem domu. Jedini izuzetak su knjige sa tvrdim povezom. Papir za umotavnaj epoklona je takođe na ovoj listi. Zato je važno držati ga u zatvorenim fiokama, a prazne kutije, koje takođe skupljaju dosta prašine, izbacite iz doma.

4. Ovlaživač vazduha - U vlažnom okruženju mnogo je veća verovatnoća da se razmnožavaju grinje, koje povećavaju količinu prašine u kući. Zbog toga se preporučuje održavanje vlažnosti na nivou od 40-50 procenata. Još bolje je kupiti prečišćivač vazduha koji će apsorbovati ovu prašinu. U ovlaživaču koristite filtriranu vodu sa minimalnim sadržajem soli - kada se voda osuši, soli se raspršuju po prostoriji i talože se na površinama.

5. Cipele i tepih na pragu - Kako god da očistimo noge, deo ulične prljavštine će ipak prodreti u sobe. Posebno kada u predsoblju držite tepih - čestice sa njega preneće se i u druge prostorije. Ovde je jedini izlaz da svakodnevno čistite tepih, a cipele stavljate u cipelarnik. Takođe, cipele u hodniku prema feng šuiju privlače nepovoljnu energiju.

Izvor: Sensa