Čini se da je kuvanje jaja vrlo jednostavno. Međutim često se mogu pojaviti neočekivani problemi sa ovim: od činjenice da je jaje napuklo, pa do toga da žumance nema konzistenciju koju ste očekivali. Otkrivamo vam trikove kako da dobijete mekano kuvana jaja.
Za kuvanje i farbanje je najbolje uzeti jaja stara najmanje 5 dana. Jaja koja su veža je teže oljuštiti.
Kako kuvati jaja da ne puknu
Da biste sprečili da se to dogodi, trebalo bi da primenite ove savete:
- Unapred izvadite jaja iz frižidera i ostavite ih da stoje na sobnoj temperaturi (u suprotnom će ljuska pucati tokom kuvanja usled oštrog pada temperature);
- Jaja dobro operite pre kuvanja. Bolje je to učiniti sunđerom;
- Kada krene da ključa, dodajte puno soli u vodu 1 supena kašika na 1 litar vode (na ovaj način će se jaja takođe lako očistiti);
- Za kuvanje jaja uvek koristite samo hladnu vodu.
Većina ljudi na Uskrs pokušava da skuva jaja "na maksimum" - da žumance bude potpuno čvrsto. Ako i vi želite da dobijete upravo ovaj rezultat, onda treba da kuvate jaja oko 7-9 minuta, u zavisnosti od veličine jajeta, piše sajt News hochu.
BONUS VIDEO:
Sensa/A.S.