Sve više ljudi u poslednje vreme ima problema sa prolećnim alergijama. Na tu temu porazgovarali smo sa čuvenim novinarom i travarom Momčilom Antonijevićem.

Da li je potrebno znati na šta je tačno neko alergičan?

Kada govorimo o biljnoj terapiji alergija, prvenstveno se koriste biljke koje imaju imunomodulatorno dejstvo. One fino podešavaju naš imuni sistem da reaguje kada treba, kako treba i prema kome treba, tako da nije neophodno znati na koji polen ste tačno alergični.

Koje lekovito bilje pomaže kod alergija?

Crna ribizla, kopriva, lopuh, bokvica, dobričica.

Da li se koriste kao preventiva pre nego što alergije počnu ili za ublažavanje simptoma kada su se alergije već pojavile?

Ove biljke je najbolje koristiti preventivno, ali i na prve znake alergije. Treba pomenuti I jednu lekovitu gljivu koja pomaže svima koji pate od alergija, a to je reiši, hrastova sjajnica.

Kako se biljke upotrebljavaju? Da li se uvek konzumiraju putem čajeva ili postoje i drugi načini?

Biljke je najbolje piti u obliku čaja. Koprivu je najbolje konzumirati u obliku sveže ceđenog soka, svežeg lista koprive koji se pije ujutru na prazan stomak (30ml). Pomažu i melemi sa maslinovim uljem, voskom i eteričnim uljima (nana, eukaliptus, čajno drvo) koji sprečavaju fizički kontakt alergena sa sluznicom. Treba ih naneti u unutrašnojst nozdrve pre izlaska napolje.

Da li neki biljni proizvodi mogu da izazovu alergije?

Mnoge biljke mogu biti alergeni. Ako ste alergični na ambroziju pažljivo upotrebljavajte pelin. Kamilica, breza, lipa takođe mogu izazvati alergije.

Koju biljku preporučujete baš za maj?

Njeno visočanstvo, koprivu.

Gde da beremo lekovito bilje? Na osnovu čega da znamo da li je određeno područje dobro ili kontaminirano?

Biljke se beru daleko od puteva i fabričkih postrojenja, na mestima gde nema domaćih ljubimaca ili stoke. Beru se po sunčanom danu, kada spadne rosa.

Kako da se čuvamo prevara?

Najbolje je bilje i biljne preparate kupovati od proverenih proizvođača. Bilje mora zadržati svoju boju, miris i ukus. Previsoka cena je obično znak da se radi o beskrupuloznim prevarantnima koji žele da zarade na nevoji drugih.

Saznajte kako da oživite biljke koje su počele da venu.

BONUS VIDEO:

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

Sensa/Anđela Stanojević

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.