Miris bosiljka i kuvanje su dva odlična razloga da naučite kako da uzgajate bosiljak kod kuće, u sobi ili na terasi. Član porodice mente, bosiljak (Ocimum basilicum) spada međ biljke koje se najlakše uzgajaju kod kuće bez obzira na prostor i klimu. Jednostavno zalivanje će oslobađati mirise ove začinske biljke u vazduh, a nežni listovi savršeni su za salate, sendviče, za pesto i jela od testenina. Potrebno je samo da imate sunčan prozor ili terasu, sadnicu i zemlju.
Odakle stiže bosiljak
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) јеste višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae), a u koje spadaju i majčina dušica, origano, nana, ruzmarin, lavanda i žalfija. Smatra se da potiče iz Indije, a najviše se koristi u Francuskoj i Italiji. Za ovu začinsku biljku znali su još u drevnom Egiptu, gde su je smatrali svetom. Reč "bosiljak“ potiče od grčke reči "basilikon" što znači kraljevski. Može da naraste do 80 cm visine, zahteva dosta vlage, svetlosti i toplote, ali i plodno zemljište.
Kad se sadi bosiljak
Preporučljivo je da se sadnja bosiljka obavi početkom maja, jer on lako strada od kasnih prolećnih mrazeva. Tamo gde nema opasnosti od mrazeva sadi se već krajem aprila, a većina baštovana preskače sezonu rasta i počinje da uzgaja bosiljak u saksijama iz semena u zatvorenom prostoru. Srećom, bosiljak se unutra može posaditi u bilo koje doba godine. Ova biljka voli sunce, pa mu treba obezbediti najsunčaniji prozor, ali i sunčanu terasu. Šest sati direktnog sunca smatra se minimumom za zdrvu biljku.
Kako da zasadite i gajite bosiljak
Bosiljak najbolje uspeva na vlažnim i toplim područjima s umereno toplom klimom. Idealna temperatura za njegov rast je 18-20 °C. Bosiljak ne podnosi hladno i kišovito vreme, a mladice i starije biljke smrzavaju se na temperaturi od 0 °C. Bosiljak ne zahteva nikave specijalne efekte niti veliku pažnju. Jednostavno u rasadniku ili na pijaci kupite rasad ili seme bosiljka, u radnji saksiju od keramike ili plastike, mešavinu zemlje sa dosta organskog materijala koji će pomoći u drenaži, zadržavanju vlage i hranljivih materija.
- Korak 1: Napunite saksiju zemljom
Napunite posudu mešavinom zemlje, dodajte vodu da navlažite tlo. - Korak 2: Ubacite seme
Ravnomerno pospite prstohvat ili dva semena po vlažnoj mešavini zemlje. - Korak 3: Pokrijte sa više zemlje
Lagano pokrijte seme sa još mešavine zemlje i navlažite. - Korak 4: Postavite saksiju na sunce
Stavite na sunčeni deo terase ili u sobu na sunčanom prozoru. Semenu je potrebno do 14 dana da klija. Zalivajte jednom nedeljno ili kada se zemlja osuši. I čekajte prve listove za vaše kulinarske avanture.
Vrste bosiljka
Po delu sveta iz kog potiču, razlikuju se mediteranski, indijski, afrički tip bosiljka, a postoji više desetina sorti bosiljka, različitih po veličini, obliku, boji, mirisu i ukusu. Niže sorte su aromatičnije, a nisu sve podobne ni za salatu, a ni rasterivanje komaraca.
Najpoznatija je sorta đenoveze (Genovese), najčešće se koristi u kulinarstvu i glavni je sastojak italijanskog pesto sosa. Ima izuzetno jaku aromu, privlačan miris, sladak, delikatan i osvežavajući ukus koji se ne gubi ni posle dužeg kuvanja.
Bosiljak klasiko (lat. Ocimum basilicum) ima veoma jak i prodoran miris i zbog toga se najčešće u kuhinji koristi njegov list. Sorta klasiko je niska i prodornog mirisa, upotrebljava se u kuhinji, ali se primenjuje i u baštama i terasamma za odbijanje insekata.
Sorta bosiljka purpurea ima crvene listove i izuzetno dekorativna. Osim vrsta s karakterističnom aromom bosiljka, može naći i bosiljak s aromom limuna, cimeta ili anisa.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.