Leto je iza ugla kada počinje život na otvorenom. Sad je pravo vreme da balkon ili terasu transformišete u mesto za uživanje, ispijanje jutarnje kafe, za opuštanje posle posla ili za večernje druženje s prijateljima. Potrebno vam je samo malo truda i minimum novca. Posldnjih godina najveći trendovi za balkone u gradu jesu uzgoj povrća i začinskih biljaka, a već nekoliko sezona mami nas luksuzni život na otvorenom, ali i redizajn starih stvari. Postoji mnogo načina da dodate nove ideje svom spoljašnjem prostoru, bilo da sadite cveće ili redizajnirate tearasu. Veza između boravka na vazduhu, biljaka i blagostanja sve je jača.

Popločajte terasu, stavite tepih ili imitaciju trave

Balkoni i terase često imaju pločice koje nisu baš naočite, uglavnom sive ili braon, hladne. Rešenje mogu biti podne obloge od plastike, hit su one u boji drveta, a skidaju se. A možete staviti tepih koji imitira travu ili pak vodootporni tepih za terase.

terasa3_1076104139.jpg
Shutterstock 

Kupite ili napravite set za sedenje

Sledi izbor stola i stolica, a zavisi od veličine balkona. Nema potrebe da preterujete i pretrpavate balkon. Ako ne želite da investirate u sto i stolice, nabavite šarene i udobne jastuke za pod. Ako volite boho stil, drvene palete su stvorene za vas. Biće odlična i klupa sa mekanim jastucima. A možete da se poigrate rasparnim stolicma, fteljama klupomi paltom i da iskombinujete sve.

Birajte nameštaj koji može da kisne

Odlučite se za nameštaj koji kiša neće odmah uništiti. Isto važi i za ukrase kao što su tepisi i jastuci, postoje materijali koji ne upijaju vodu.  

Posadite začinske biljke

Biljke koje inače imate u stanu možete premestiti na balkon, ali postepeno. Treba im vremena da se naviknu na život na otvorenom. Posadite cveće i začinsko bilje kao što su menta i bosiljak za još intenzivniji miris. Lavanda, neven, bosiljak i ruzmarin će pomoći da se zaštite od dosadnih insekata.

terasa 4_663664633 (1).jpg
Shutterstock 

Birajte romantične i rustične saksije

Postavite biljke u drvene ili terakote saksije, koje će vašem balkonu dati romantičnu, rustičnu atmosferu. Naravno, ako uzgajanje mirisnog cveća nije praktično, razmislite o dodavanju difuzora ili mirisnih sveća. Veliki fenjeri u koje se stavlja sveća su praktični i mnogo sigurniji za upotrebu od same sveće. Pazite na boje. Izaberite nekoliko da ne preterujete.

Morski dekor za jastuke

Mornarske pruge, boje drveta, crno-beli stil su odličan izbor. Osim toga, nema ništa loše u belom ako imate puno zelenila.

Zavese za sunce i protiv kmaraca

Ako je vaš balkon jako izložen suncu, razmislite o lanenim zavesama. Oni nude dovoljno senke i dosta privatnosti bez blokiranja previše svetla. Vežite ih za ogradu. Umesto jedne dugačke zavese, postavite nekoliko kraćih, kako biste jedan deo odvezali i raširili, a drugi deo balkona ostavite otvorenim kada nema sunca, kako biste imali više vazduha.

Iskoristite zid

Ne ignorišite zid - ramovi, ogledala ili police i rešetke na kojima se postavljaju biljke penjačice su hit. Takođe možete okačiti viseće tegle na konopac.

Napravite trpezariju na otvorenom

Ako je vaš balkon dovoljno velik, pretvorite ga u trpezariju na otvorenom za ručak i večeru.

terasa_2311833333 (1).jpg
Shutterstock 

Atmosferu čini rasveta

Da biste stvorili intimnu atmosferu, vaš balkon takođe treba da ima osvetljenje. Ovo će ga učiniti dovoljno efikasnim čak i nakon mraka. Osvetljenje na balkonu, terasi ili u bašti zaista ima veliku snagu i može prosečan prostor učiniti romantičnim. Viseće LED i solarne lampe su odličan izbor. Zamotajte i svetla oko ograde. Takođe možete nabaviti solarne lampe koje možete da zalepite u teglu sa biljkama. Odlučite se za nešto prefinjenije i impresivnije od kontejnera koje koristite za svoje biljke na otvorenom. Još ako nabavite mali električni prenosni roštilj, znate gde ćete biti ovoga leta.

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81

Sensa/Z.A.