Bosiljak nas podseća na razna kulinarska zadovoljstva, začin koji svakom jelu daje posebnu aromu i poznati pesto sos. Međutim, a malo ko zna da ova biljka ima važnu ulogu u feng šuiju, odnosno da je povezana sa energijom u prostoru.

Bosiljak je bio poznat u drevnim vremenima: tada se ova biljka, zbog svojih lekovitih svojstava, smatrala magičnom. U Indiji, navodnoj domovini bosiljka, bio je poznat kao omiljena biljka Višnua; u egipatskim piramidama pronađeni su venci od bosiljka; Stari Rimljani su koristili bosiljak za osvežavanje vazduha u zatvorenom prostoru i kao dekoraciju stola.

Postoji legenda da su vojnici Aleksandra Velikog doneli bosiljak u Evropu nakon povratka iz Azije. U Srbiji bosiljak se koristi u verskim obredima, na krštenjima, venčanjima i u svećenju vodice. Miris bosilja opušta, umiruje i povezuje se sa duhovnošću.

U feng šuiju se smatra da bosilja treba posaditi ispred kuće, jer tako sprečava da u dom uđe negativna energija i može da privuče sreću. Bosiljak se smatra za jednu od najsrećnijih biljaka, pa se prema feng šuiju smatra da donosi uspeh u karijeri i u polju novca, ali da može pomoći u privlačenju srodne duše, ljubavne sreće i lepog braka.

Nekada su žene koristile bosiljak kao parfim, ili su ga stavljale u oko struka kako bi imale sreće u pronalasku partnera. Kada imate bosiljak u domu, nnjegov prijatan miris može doneti mir ukućanima i lepu energiju.

Takođe, korisno je imati bosiljak u domu i gajiti ga kao začin, ali i kao prirodni lek. Još od davnina se koristi u narodnoj medicini, pun je vitamina i minerala, a najviše pomaže za ublažavanje napetosti. Koristi se kod prehlade, kašlja, bronhitisa, upaljenog grla, doprinosi zdravlju srca, deluje protiv stresa, ublažava otok nakon uboda insekata, pozitivno utiče na sistem organa za varenje itd.

Recept za čaj od bosiljka: Supenu kašiku sušenog bosiljka prelijte šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procedite i popijte.

Izvor: Sensa