Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionista otkriva: Šta hranom poručujemo svom telu

  Izvor: Foto: PROMO

Aleksandra Sekulić

Čvrsto smo isprepleteni sa svetom oko nas i ova međuzavisnost se ispoljava na razne načine. Hrana koju unosimo u svoj organizam jedan je od njih, a naše telo predstavlja fini mehanizam za čiji je balans potrebno obezbediti određene uslove. 

Nutrijenti u našem telu takođe zavise jedan od drugog: vitamin E štiti od oksidacije vitamin A, ali i olakšava apsorpciju vitamina K. Vitamin K je između ostalog značajan za apsorpciju vitamina D. Ako nemamo dovoljno vitamina D, tada će kalcijum, koliko god dovoljno da ga imamo, možda da završi na pogrešnim mestima u telu.

nutricionista-otkriva-sta-hranom-porucujemo-svom-telu5
Izvor: Foto: PROMO

Nameće se pitanje: kako možemo znati da smo uneli svega dovoljno i u pravom odnosu? Upravo je zbog toga kvalitetna i raznovrsna ishrana toliko značajna – organizam dobija šta mu je potrebno i balans se sa lakoćom postiže, pri čemu nam priroda služi kao veliki učitelj. Ako posmatramo na koji način malena semenka kroz mnogobrojne prirodne procese postaje hrana na našem tanjiru, a onda kako ta hrana u organizmu ima tačno određen zadatak, tada nam postaje jasno koliko je važno da imamo poverenja u mudrost prirode i njene zakone, ali i u svoje telo koje će mudro iskoristiti sve što mu treba, a eliminisati ono što nije potrebno.

nutricionista-otkriva-sta-hranom-porucujemo-svom-telu77
Izvor: Foto: PROMO

Iz te perspektive, hrana više nije samo skup hranljivih materija, već način na koji priroda komunicira sa nama, a mi svojim izborom hrane komuniciramo sa njom. Proteni, masti, ugljeni hidrati uz čitavu silu mikronutrijenata više nisu samo sastavni delovi ishrane izraženi u procentima, oni predstavljaju informaciju koju naše telo koristi kako bi usmeravalo mnogobrojne procese koji slede nakon što neku hranu pojedemo.

idea-organic008
Izvor: Foto: Goran Sivački/Mondo

Od kvaliteta informacije zavisi tok tih procesa. Od nas zavisi kakav će kvalitet informacije biti. I to je naš deo posla koji treba da obavimo kako bismo obezbedili optimalno zdravlje.

Zbog toga je zdrava ishrana temelj dobrog zdravlja, a izbor namirnica važan segment u organizaciji svakodnevnog života. Što je izbor širi, to je veća mogućnost da svako ishranu prilagodi svojim ličnim potrebama, a bogat asortiman Idea Organic prodavnica ispuniće očekivanja i najzahtevnijih pobornika zdrave ishrane.

Autor: Aleksandra Sekulić, Nutricionista-dijetetičar, stručna saradnica IDEA Organic prodavnica

idea-organic001
Izvor: Foto: Goran Sivački/Mondo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj