Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Ne)vidljivi svet porodičnih odnosa

U petak, 11. juna će se održati besplatno uvodno predavanje na kom će Rebecca Szeto predstaviti sebe, svoj rad i iskustvo sa konstelacijama, a na licu mesta će se demonstrirati i kako se radi na određenoj temi.

  Izvor: Foto: Jasmina Stojanović

Tajne naših predaka postaju narativi naših života. I ne znamo, a hodamo tragovima koje su utisnuli u vreme, delima učinjenim iz nehata, neznanja, moranja ili tajnama sačuvanim u sebi duboko, sakrivenim od svih, samo da bi se otkrile i rasvetlile decenijama kasnije, u nekoj budućnosti koju nisu mogli ni da zamisle. Baš tako, i mi danas pletemo niti sudbina naših potomaka a da nismo ni svesni koliko je sve ono što prećutimo presudno za sve što sačekati generacije posle nas. Rebecca Szeto je u Beogradu i tom prilikom smo i razgovarale o konstelacijama, ali sam imala i prilike da sama iskusim individualnu sesiju sa njom i fenomenološkipristupim informacijama iz daleke prošlosti mog ženskog rodoslova.

Konstelacije su fenomenološka metoda i bude veliko interesovanje naučnika, posebno u oblasti epigenetike, koji pokušavaju da dokažu kako je moguće da se traume prenose biološki sa generacije na generaciju i kako je moguće energetski pristupiti informacijama koje su stare i nekoliko vekova. U članku koji je objavio New York Times, istraživači u Kaliforniji objavili su studiju sa zatvorenicima iz građanskog rata a rezultati te studije su ih doveli do važnog zaključka. Muška deca zlostavljanih ratnih zatvorenika imala su oko 10 procenata veće šanse da umru nego njihovi vršnjaci bilo koje godine nakon srednjih godina, izvestila je studija. Nalazi su, zaključili su autori, podržali „epigenetsko objašnjenje“ da trauma može ostaviti hemijski trag na genimaosobe, koji se zatim prenosi na sledeće generacije. Oznaka ne oštećuje direktno gen; nema mutacije. Umesto toga, menja mehanizam kojim se gen pretvara u funkcionalne proteine, ili ekspresije. Promena nije genetska već epigenetska. Takođe postoje istraživanja naučnika koja su dokazala da su deca koja su bila u stomaku majki koje su bile izložene velikoj gladi u Holandiji pred kraj Drugog svetskog rata, nosila određeni hemijski znak, ili epigenetski potpis, na jednom od njihovih gena. Istraživači su kasnije to otkriće povezali sa razlikama u zdravlju dece kasnije tokom njihovih života, uključujući i varijacije u telesnoj masi u odnosu na ostalu decu.

  Izvor: Foto: Jasmina Stojanović

Nauka pokušava da dokaže ono što već postoji i tako je oduvek. Vidljivo ili nevidljivo, shvatljivo ili neshvatljivo, sve je već u našem polju, u inteligenciji koja nas okužuje. Sistemske konstelacije tako otvaraju jednu sferu koja se može razumeti i osetiti otvaranjem i širenjem svesti, i sve se više dokazuju, ali su kao fenomenološka metoda vrlo intrigantne i bude u nama brojna pitanja. Osmislio ih je nemački terapeut Bert Hellinger, teolog i pedagog, kao dodatni alat za bolje predočavanje određene situacije u kojoj se klijent nalazi. Izvode se u grupi ili individualno i sve izgleda kao pozorišna predstava u kojoj učesnici postaju glumci, preuzimaju uloge za koje prethodno nisu ni znali niti su bili pripremljeni i postaju igrači na pozornici života, pričajući priče aktera i razrešavajući kompleksne sistemske odnose nekada stare i vekovima. Akteri ili „glumci“ ne znaju koga predstavljaju niti poznaju ni osobu koja postavlja konstelaciju, već su u konstelaciju detaljno upućeni samo klijent i terapeut.

Energija uvek nađe put

Koliko god radili na temama, na sebi, na odnosima, uvek se otvori novo poglavlje života koje treba da ispisujemo živeći ga, a to se dogodi onda kada smo spremni. Mnogi misle da je duhovni ili lični razvoj linearno putovanje od tačke A do tačke B, međutim, to putovanje je spiralno i uzdižemo se i padamo u ciklusima, iznova tragajući za svetlom. Prošla sam kroz konstelacije prethodnih godina, i sa predstavnicima i sa figurama. Međutim, novo poglavlje mog života dovelo mi je Rebeccu Szeto i njen pristup ovoj metodi.

Edukacija i iskustvo čine majstora

Master trener međunarodne sistemske konstelacije Rebecca Szeto je i Master Trainer u institutu Leo Angart i VSCO predsednica za Kinu. Rebecca je proučavala sistemske konstelacije u Nemačkoj i učila je od Berta Hellingera ali i drugih istaknutih praktičara u Evropi. Ona je prva dobila Hellinger Sciencia® Diplomu 2008. godine, članica je Nemačke asocijacije sistemskih konstelacija (DGfS) i Mind Dinamics (Silva Mind, SAD). Rebecca je putovala sa Bertom Hellingerom na prvoj azijskoj turneji 2002. godine i kasnije 2003. godine, koja je uključivala radionice, nadzor i obuku u Kini, Japanu, Tajvanu i Hong Kongu. Ova prilika dovela je do razumevanja Hellingerovog poslednjeg razvoja i njegovog rada u različitim kulturama. Pisala je članke o svom učenju i zapažanjima koji su objavljeni u časopisu „International Sistemic Constellations“ na engleskom i prevedene na nemački.

Rebecca vodi sistemske konstelacije od 2001. godine širom sveta i često je učestvovala kao govornica na međunarodnim konferencijama. Njen brižni, autentični i nežni a ponekad i autoritativni stil osvojili su ljude na svim meridijanima i omogućili joj da vodi i interaktivni televizijski program „Odnos 360°“ u Hong Kongu i bude „specijalni psiholog“ da predstavi Porodične i sistemske konstelacije u preko 28 epizoda u jednom od glavnih televizijskih programa u Kini.

Pre nego što je počela da se bavi konstelacijama, Rebecca je imala preko 16 godina iskustva u korporativnom upravljanju i konsultantskim poslovima. Rukovodila je grupom Informacioni sistem u jedanaest zemalja azijsko-pacifičkog regiona, predavala je Informacione sisteme na Univerzitetu u Hong Kongu. „Završila sam Master Practitioner NLP-a i pripremala sam projekat za dobijanje master NLP sertifikata“, priča mi Rebecca o svojim počecima. „Proučavala sam i razvijala „Sistemske konstelacije“ koristeći porodične konstelacije Berta Hellingera, Socijalnu panoramu NLP neuro-lingvističkog programiranja i Rekonstrukciju porodice čiji je tvorac Virginia Satir. Prezentacija je dobro prihvaćena i u roku od dve nedelje lično sam upoznala Berta Hellingera. Dao mi je vizit-kartu sa imenom i brojem telefona u Minhenu u Nemačkoj i u roku od mesec dana, srela sam se sa Bertom Hellingerom na železničkoj stanici u Minhenu, gradu u kome su i nastale Porodične konstelacije. To je bio moj početak u konstelacijama u Nemačkoj.“

Budite otvoreni, prijemčivi, poštujte jedni druge, sudbinu i dostojanstvo jedni drugih, ne osuđujte i ne isključujte druge koji bi želeli da budu uključeni

 Rebecca je počela da radi direktno sa konstelacijama dok je bila na Tajvanu, na putovanju sa Hellingerom. Jednog dana neko je zatražio uvodni razgovor nakon što su stigli u Tajpej, a Hellinger je pogledao Rebeccu i rekao: „U redu je, možeš da održiš predavanje.“ Ovo je bio pri javni rad sa konstelacijama. Tokom procesa učenja, Hellinger ju je upoznao sa brojnim istaknutim praktičarima, uključujući i njegovu suprugu Sophie Hellinger. Rebecca je tokom pet godina učila sa dvanaest učitelja, ali do danas, Rebecca nastavlja svoje obrazovanje.

Na pitanje ko ju je najviše inspirisao od učitelja, Rebecca odgovara: „To bi prvo bio moj prosvećeni učitelj Bert Hellinger. Za moj lični razvoj, to je moj mentor i prijatelj ko-osnivač NLP-a – Judith Delozier. Za moj um i duhovno prosvećenje, to je osnivač Silva Mind metode, Jose Silver.“

Oslobađanje od porodičnih trauma

Poput naših organa, gde svaki za sebe funkcioniše odvojeno ali ne mogu da postoje ako nisu celina, tako smo i mi – pojedinci, deo većeg sistema, porodice. Prosto je nemoguće da na nas ne utiču dela i odnosi drugih članova tog velikog sistema, poretka, i da i mi ne nosimo epigenetski zapis onoga što se događalo generacijama pre nas. Ali i energetski zapis onoga što se događa trenutno oko nas. Pitala sam Rebeccu kako možemo da se oslobodimo od porodičnih trauma. „Budite otvoreni, prijemčivi, poštujte jedni druge, sudbinu i dostojanstvo jedni drugih, ne osuđujte i ne isključujte druge koji bi želeli da budu uključeni“, odgovorila mi je i nastavila. „Postoje tri principa konstelacija:

1. Pripadnost – ko god pripada porodici ima pravo da tu pripada

2. Rangiranje – ko god je došao prvi ima pravo na prvo mesto, onaj ko je drugi je drugi, inače stvara probleme i poteškoće u svom životu i životima drugih pogođenih situacijom.

3. Daj i uzmi – balansiranje, davanje i uzimanje mora biti izjednačeno.

Sve što se percipira kao sramote za reći ili prepoznati, ili da nije važno ili se odgurne ispod tepiha uz misao da će zauvek nestati, samo više traži da se ispolji. Činjenica je da je energetska neravnoteža uvek prisutna i uvek želi da se vrati u ravnotežu.“

  Izvor: Foto: Jasmina Stojanović

Rad sa precima, rad na sebi

U konstelacijama se radi sa aktualnim članovima porodice i sa precima. Kada je Rebecca naišla na Porodične konstelacije, odmah je shvatila njihovu neizmernu moć i bogat potencijal koji mogu doneti svetu. Porodične konstelacije nisu pogodne samo za porodična pitanja već i za poslovanje i korporacije, kao i za lični i duhovni rast i razvoj.

„Ovaj rad je višeslojni, višedimenzionalni, kroz vreme i prostor i do sada u ovom trenutku nisam pronašla nijedan drugi rad koji bi mogao toliko duboko da seže i ide na toliko nivoa,“ kaže Rebecca.

Šta se može očekivati na radionicama, pitala sam je. „Najbolji ishod je nemati očekivanja, jer sve što se dogodi prevazilazi svesno razmišljanje ili nadu. Ovaj rad prevazilazi logičke zaključke i linearno razmišljanje i analizu. Sistemske konstelacije predstavljaju moćan novi pristup koji otkriva skrivene dinamičke i nevidljive sile koje deluju oko nas. Svaka konstelacija je jedinstvena i često na površinu izbijaju snažni osećaji. Skrivene sile mogu izaći na videlo i pružiti uvid, duboku svest i razrešenje.“

Najbolji ishod je nemati očekivanja, jer sve što se dogodi prevazilazi svesno razmišljanje ili nadu

Biološki trag bola

„Ideja da nosimo neki biološki trag bola naših predaka nas snažno privlači“, piše Benedict Carey u članku za New York Times. „Rezonira sa osećanjima koja se pojave kada gledamo slike gladi, rata ili ropstva. Čini se da potkrepljuje psihodinamički narativ o traumi i kako njeno nasleđe može odzvanjati porodicama i decenijama. Ali za sada za mnoge naučnike, istraživanja u epigenetici nedovoljno pokazuju da prethodno učinjene ljudske okrutnosti utiču na našu današnju fiziologiju, na bilo koji predvidljiv ili dosledan način.“

Međutim, svako ko je prošao kroz konstelacije na neki način može da posvedoči otkrivanjima porodičnih tajni, događaja za koje nikako nisu mogli da znaju. „Na primer, u vašem slučaju smo se dotakli tri generacije”, kaže mi Rebecca. “Nismo otpustili samo vašu baku i prabaku, već i generacije pre toga. Neželjena beba vaše pretkinje je dovela do pobačaja u kasnijim generacijama i njene potomkinje su pretrpele nesrećne situacije“, kaže Rebecca. Kroz nežno, ali uzemljeno i stabilno vođenje tokom radionice ili individualne sesije koje vodi Rebecca, može se pojaviti pomirenje, oproštaj i isceljenje. „Rešenja postaju vidljiva kroz razumevanje odnosa i njihove percepcija između fizičkih lica“, kaže Rebecca.

Novac i naše Ja

Sistemske konstelacije rešavaju i problematiku novca. „Trauma novca se radi kao i bilo koja trauma“, kaže Rebecca. „Potrebno je da se vrati zdrav odnos sa novcem i našim Ja.“ Kada je reč o novcu, postoje neka ograničavajuća uverenja na kojima treba raditi. To su:

„Nisam vredan/na.”

„Sve ću izgubiti, nešto će se grozno desiti.“

„Novac ne donosi sreću, zbog njega neću imati mir.“

„Za novac mora mnogo da se radi.“

„Spiritualan si samo kada si siromašan.“

  Izvor: Foto: Jasmina Stojanović

A ovakva uverenja su posledica traume u detinjstvu, okruženja ili porodičnih odnosa. Kako to izgleda u praksi, objašnjava Rebecca: „Na primer, roditelji su se stalno svađali oko novca i nisu imali da plate račune. Tako nastaje trauma u detinjstvu. Ili postoji obrazac siromaštva koji se prenosi sa generacije na generaciju u vidu negativnih ograničavajućih uverenja. Ako je dete odraslo u okolnostima gde je novac uvek problem, ili je bila kriza u zemlji, siromaštvo, razvija se socijalna trauma.“

U radu, Rebecca poseduje intuitivan kvalitet koji njen pristup čini izuzetno moćnim i vodi vas duboko do razrešenja. „Oduvek me zanimaju ljudski potencijal i razvoj. Verujem da možemo živeti u miru, ljubavi i poštovanju u bilo kojim situacijama.“

Rebecca Szeto u Beogradu drži individualne sesije sistemskih konstelacija, kao i radionicu 20. juna od 9:30 do 18:30h. Za individualne konsultacije možete nazvati 060 - 720 58 44 (na engleskom).

O uvodnom predavanju za radionicu koje će se održati 11. juna od 18h-20h, kao i o samoj radionici, pogledajte OVDE.

Tekst i foto: Jasmina Stojanović

Izvor: Vremeza.com

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj