Jagode su mnogima omiljena poslastica, ali malo ko zna da je nažalost baš ovo voće najviše otrovano pesticidima i negativno utiče na zdravlje svakog čoveka, piše Lepa & srećna.

Kako da znate da telu nedostaju ugljeni hidrati: 9 znakova da treba da promenite ishranu

Američko Ministarstvo za poljoprivredu sastavlja zloglasnu listu od "12 žigosanih" - namirnica koje sadrže najviše pesticida, a i u 2018. godini na prvom mestu su jagode. Pesticidi su hemikalije koje ubijaju insekte, korov i buđ, a konzumiranje voća i povrća koje sadrži veliki broj pesticida pogubno je za ljudski organizam. Istraživači su prali voće onako kako to radi prosečan kupac, a utvrđeno je da na jagodama ostaje oko 20 pesticida, znatno više od ostalih proizvoda.

Na drugom mestu je spanać, a po velikoj količini pesticida izdvajaju se nektarine, jabuke, grožđe, kajsije, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i paprika. Stručnjaci ističu da posebno budete oprezni kada kupujete nabrojane namirnice i ako možete, kupujte one organskog porekla. Takođe, savetuje se da voće i povrće dobro operete pre upotrebe, a mnogi preporučuju pranje mešavinom vode i sode bikarbone.

Kako pojačati dejstvo kurkume 1000 puta

Najmanje otrova sadrže: kupus, crni luk, grašak, kukuruz, plavi patlidžan, karfiol, brokoli i špargle. Od voća, najmanje pesticida imaju dinja (sorte "medna rosa" i "kantalupa"), kivi, ananas i avokado. Avokado, pokazalo se, ima svega samo 1 odsto pesticida.

Stručnjaci ističu da je kupovina organskih namirnica, pravilno pranje i ljuštenje voća i povrća osnovni način da sprečite unos opasnih pesticida. Ne zaboravite da zdravlje vašeg organizma zavisi od hrane koju jedete, pa neka vam ova lista od 15 zdravih i bezbednih namirnica bude pri ruci u sledećoj kupovini.

Izvor: Lepa & srećna