Sastojci:

Za biskvit:

  • 240 g brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 g kakaoa
  • prstohvat soli
  • 80 g sirovog smeđeg šećera
  • 140 ml lešnikovog ili bademovog mleka
  • 70 ml hladnoceđenog suncokretovog ulja

Za mousse:

  • 260 g čokolade za kuvanje
  • 180 g aquafabe (tečnost od kuvanja leblebije, prokuvana da bude gušća ako ga sami kuvate, ili oceđena iz limenke leblebija)
  • nekoliko kapi limunovog soka

Za posluživanje: maline, borovnice ili drugo bobičasto voće, sveže ili zamrznuto, zavisno od sezone.

Za biskvitrernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje. U posudi prosijte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i solju pa umešajte i šećer. Dodajte lešnikovo ili bademovo mleko i suncokretovo ulje, pa kratko promešajte. Ulijte u kalup, poravnjajte površinu i pecite 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.

Za mus isecite čokoladu na manje komade pa rastopite na pari. Promešajte da bude sasvim glatka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vreme aquafabu (najbolje hladnu) miksajte sa limunovim sokom dok ne postane penasta poput šama od belanaca (za to joj treba nešto vremena, budite strpljivi). Zatim u nju kađšikom pažljivo umešajte (širokim pokretima od dna prema gore) ohlađenu rastopljenu čokoladu.

Ako je potrebno, biskvitu odsecite gornji deo kako bi bio postao ravan. Vratite ga u kalup u kojem se pekao. Od papira za pečenje odsecite traku široku 10-ak cm pa je stavite između biskvita i stranica kalupa. Na biskvit rasporedite mus i poravnajte površinu. Ostavite najmanje nekoliko sati u frižideru. Pre posluživanja uklonite kalup i traku od papira za pečenje pa poslužite ukrašeno bobičastim voćem i posuto sa malo kakaoa u prahu.

Ako vam se dogodi da nakon dodavanja čokolade aquafaba splasne, a mus postane redak, svejedno ga rasporedite po biskvitu. Kalup omotajte folijom pa tortu stavite u zamrzivač da se fil stvrdne. Za mus možete upotrebiti i aquafabu od graška.

Izvor: Sensa.hr