Francuska salata neizbežan je deo Božićnetrpeze pa se tako i uoči Božića tradicionalno priprema širom sveta. Mi vam donosimo recept za najukusniju vegansku (posnu) francusku salatu koja će oduševiti sve za stolom!

Posna francuska salata

Vreme pripreme: 45 min

Ako ste u gužvi, možete kupiti zamrznuti miks seckanog povrća za francusku, ali ako imate volje i vremena, naravno da će biti puno ukusnije ako skuvate kockice domaćeg, svežeg povrća.

Sastojci:

  • 200 g graška
  • 200 g šargarepe
  • 200 g krompira
  • 2 kisela krastavca
  • pola kisele jabuke
  • oko 300 – 500 ml posbnog (vege) majoneza
  • so, biber
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • peršin, kriške limuna i listovi peršina za ukras

Priprema:

Povrće iseckati na kockice i skuvati u slanoj vodi pazeći da se ne raskuva (da ostane čvrsto). Iseckati krastavce i jabuke na kockice, usitniti peršun.

Pomešajte ohlađeno povrće i ostale sastojke u posudi, poravnajte i ukrasite listovima peršina i kriškama limuna – poslužite rashlađeno.

Domaći posni (vege) majonez:

Sastojci:

  • 300 g belog tofua (sir od soje)
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica šećera
  • so, biber, 1 kašika ulja

Priprema: Sve sastojke promešati u blenderu. Možete dodati malo vode.

Izvor: Atma