Jedna od najpoznatijih britanskih autorka knjiga i blogova o zdravoj ishrani Jasmine Hemsley objavila je knjigu 'East by West', u kojoj otkriva kako ajurveda može (i treba) pronaći mesto u stresnom zapadnjačkom načinu života. Ovo je jedan od njenih odličnih recepata iz knjige.

Sastojci:

  • 290 g (2 ⅓ šolje) heljdinog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 4 zrele banane (oko 400 g), izmiksane 
  • 1 zrela banana (oko 90 g), isečena na kolutiće 
  • 120 ml (1/2 šolje) vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 g (1/5 šolje) suvog grožđa
  • 30 g (1/4 šolje) badema

Za posluživanje:
maslac, može i slani

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C (ako koristite ventilatorsku rernu: na 160 °C). U velikoj posudi izmešajte heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i morsku so.

U drugoj posudi izmešajte izmiksane banane, vodu i vanilu, pa ih dodajte u posudu sa brašnom. Umešajte suvo grožđe, bademe i kolutiće banane.

Prebacite smesu u pravouglu posudu za pečenje zapremnine 750 g , koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 25 minuta pa okrenite posudu za pečenje u rerni da bi se svi delovi dobro ispekli, pa pecite još 15 minuta da hleb bude čvrst na dodir. Pustite da se ohladi pre nego što ga isečete na kriške i poslužite sa maslacem.

Izvor: Sensa.hr/Iz knjige Jasmine Hemsley East by West