Tartufe kolač slavnog kuvara DžejmijaOlivera postao je pravi trend kada je u pitanju svet kulinarstva, a naziv tartufe dobio je zato što izgledom podseća na istoimene pečurke.  Ovaj kolač priprema se vrlo jednostavno, a ima neverovatno bogat ukus čokolade u kombinaciji sa lešnicima. Nakon što je Džejmi predstavio tartufe kolač celom svetu, nastala je prava kulinarska magija i pojavile su se nekoliko varijanti ovog kolača, a mi vam prenosimo recept za klasične, najomiljenije,  čokoladne kuglice uvaljane u lešniku i kakao prahu!

Sastojci:

  • 250 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 125 ml slatke pavlake
  • 25 g maslaca
  • prstohvat morske soli
  • 1 velika šaka lešnika
  • 50 g kakao praha

Priprema:

U manjoj posudi izlomite čokoladu na što manje komadiće i dodajte joj prstohvat morske soli. U međuvremenu u drugoj posudi, na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte mu slatku pavlaku, a kad se dobro zagreje, pre nego što provri, skinite sa vatre i time prelijte ustinjenu čokoladu.

Ostavite tako nekoliko minuta da se čokolada otopi sama, promešajte, ponovo ostavite još nekoliko minuta, a onda umešajte čokoladu da se s u potpunosti sjedini sa pavlakom. Posudu stavite na hlađenje, minimalno 2 sata u frižideru, a najbolje preko noći .Pre nego počnete fazu ručne izrade kuglica, kada se smesa dobro stegla, pripremite plitke posudice za kakao i pržene lešnike.

U međuvremenu lagano prepržite sitno seckane lešnike. Stavite ih u jednu posudicu, u drugu kakao.

Oblikujte rukama željene oblike (ne morate da se trudite da budu savršeni), pa ih zatim uvaljajte u kakao ili lešnik.

Možete da ih poslužite ukućanima ili iskoristiti kao poklon. Samo ih umotajte u šareni papirić da iznenađenje bude još lepše!

Prilagođeno sa: Cover style/Stil