Na roštilj se ne mora stavljati samo meso - probajte sledeća tri fenomenalna, zdrava obroka od grilovanogpovrća!

Vegetarijanski ražnjići

Sastojci: 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika ruzmarina, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1 žuta paprika, 1 čen belog luka, 1 tikvica, 4 manja patlidžana, 2 glavice crvenog luka, so, biber.

Priprema:

Paprike i tikvicu isecite na manje komade. Beli luk sitno iseckajte, a patlidžan isecite na četvrtine. Sitno iseckajte i ruzmarin. Sve izmešajte, pa dodajte maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu. Zapalite roštilj i sačekajte srednje jak žar. Uzmite 8 štapića za ražnjiće, na njih poređajte povrće i pecite najviše 12 minuta uz često okretanje.

Grilovani patlidžan u sosu od senfa

Sastojci: 2 srednja patlidžana, so, biber, 3 kašike senfa, 2 kašike jabukovog sirćeta, 125 ml maslinovog ulja, malo sveže seckanog peršuna.

Priprema: Zagrejte roštilj i sačekajte srednje jak žar. Premažite kriške patlidžana maslinovim uljem s obe strane. Dodajte so i biber. Stavite na stranu. U maloj posudi umutite senf, sirće, malo soli i bibera i lepo sjedinite. Pomešajte sa maslinovim uljem, pa dodajte peršun. Staviti na stranu.

Grilujte patlidžan oko 5 minuta s jedne i druge strane, sklonite sa roštilja, pa premažite s obe strane sosom od senfa.

"Šnicle" od karfiola

Sastojci: 2 velika karfiola, 1/4 šoljice maslinovog ulja, 2 limete, 2 čena sitno rendanog belog luka, 1 kašičica meda, kašika mlevene paprike, 1 kašičica soli, 1/4 šoljice sitno seckanog peršuna.

Priprema: Isecite karfiol na kriške pomoću velikog oštrog noža. U posudici pomešajte maslinovo ulje i sok limete, dodajte usitnjeni beli luk i med. U drugoj posudi pomešajte crvenu papriku i so. Zagrejte roštilj na srednje jaku vatru. Premažite uljem i limetom obe strane kriški karfiola, pa posipajte po njemu so i papriku. Stranu na kojoj su paprika i so stavite dole na roštilj. Pecite 5 do 6 minuta. Sklonite sa roštilja i začinite usitnjenim peršunom.

Izvor: Stil