• 1/3 šoljice (40 g) brašna tip 850
  • prstohvat morske soli
  • 1/3 šoljice (80 ml) izvorske vode
  • 2 komada (100 g svaki) seitana
  • šoljica (110 g) prezli
  • šoljica (240 ml) repičinog ili nekog drugog ulja koje dobro podnosi visoku temperaturu
  • 2 debele kriške paradajza
  • 1/8 glavice kristalke
  • 1/2 (240 ml) preliv od šargarepe i đumbira (recept dole) ili mala porcija shoyu soja sosa
  • 2 kašike balsamica sirćeta, po želji

Pomešajte 3 kašike brašna i so u 1⁄3 šoljice (80 ml) izvorske vode kako biste dobili retku smesu. Uvaljajte seitan u preostale 2 kašike brašna, umočite u mešavinu brašna, soli i vode, te uvaljajte u prezle.

U tiganju zagrejte ulje na približno 160°C. Pržite panirani seitan 2-3 minuta sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. U drugom tiganju na srednje jakoj vatri pržite kriške paradajza 1-2 minuta.

Odreske na tanjirima ukrasite salatom, paradajzom i kriškama limuna. Pre posluživanja prelijte sosom i po želji poprskajte balsamica sirćetom.

Preliv od šargarepe i đumbira

  • (recept za dve šoljica - 480 ml)
  • 2 kašičice repičinog ulja
  • šoljica naseckanog luka
  • 1/4 šoljice (40 g) šargarepe, isečene na kolutove
  • 1/2 kašičice morske soli
  • kašičica protisnutog belog luka
  • 1/2 šoljice (120 ml) izvorske vode
  • suvi origano, po želji
  • kašika soka od đumbira, isceđenog iz očišćenog i izrendanog komada đumbira
  • 1/4 kašičice jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice shoyu soja sosa

U maloj šerpi na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, pa propržite luk i šargarepu 5 minuta. Dodajte so. Dodajte beli luk, pa nastavite da pržite još 2 minuta. Dodajte vodu, pa na srednje jakoj vatri kuvajte 3 minuta ili dok šargarepa ne omekša. Zatim sve izmiksujte u blenderu. Dodajte origano, pa kuvajte na laganoj vatri 2 minuta. Dodajte sok od đumbira, jabukovo sirće i shoyu soja sos pa na laganoj vatri kuvajte još minut.

Mayumi Nishimura je učiteljica makrobiotike i bivša glavna učiteljica kuvanja na Kushi Institutu u Bostonu, koji nosi ime osnivača makrobiotike. Kuvar zdrave hrane pod naslovom "Mayumina kuhinja" izdala je Planetopija.