Tikivice su jedna od najzdravijih letnjih namirnica - sadrže puno vode, imaju malo kalorija, a i savršeno se uklapaju u razne kombinacija i različita jela, piše Lovesensa.

Sigurno ste već probali uštipke sa tikivcama, klasične mafine ili pohovane tikive, ali sada vam donosimo recept koji je najzdravija varijanta ovih jela i predstavlja odličan spoj sastojaka.

Osim tikvica, ove pogačice sadrže i spanać, kukuruz šećerac, čia i lanene semneke, a prave se vrlo jednostavno, za samo 10 minuta.

Potpuno su veganske, a idealne su i za vreme posta.

Za one koje konzumiraju namirnice životinjskog porekla, idealno je da uz pogačice popiju jogurt ili kiselo mleko.

Recept za zdrave pogačice sa tikvicama

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 čaše integralnog pšeničnog brašna
  • 2 čaše žutog kukuruznog brašna (palente)
  • 1/2 čaše belog pšeničnog brašna
  • 2 kašike čia semenki
  • 2 kašike semena lana
  • 1/2 čaše ulja
  • 1,5 čaša kisele vode
  • pola kesice praška za pecivo ili kapičica sode bikarbone
  • kašičica majčine dušice
  • 2 šake iseckanog svežeg spanaća (ili 5 briketa spanaća)
  • 2 šake kukuruza šećerca
  • so, biber po ukusu

Priprema:

Tikikvice, kukuruz, spanać i sve suve sastojke ubacite u jednu posudu, pa dodajte kiselu vodu i ulje. Mešajte dok se smesa ne sjedini. Ako je smesa previše gusta, dodajte još vode. Pleh obložite papirom za pečenje ili premažite uljem (pogačice možete spremati i u kalupu za mafine). Pogačicu na pleh napravite od dve kašičice smese. Ako koristite običan pleh, pazite da su pogačice jedna od druge odvojene.

Pecite na 200 stepeni C oko 20 do 30 minuta. Prijatno!

Izvor: Lovesensa