Seme u sebi sadrži toliko snage da se iz njega razvija čitava, moćna biljka! To bogatstvo važnih vitamina, minerala i drugih fitohemijskih supstanci biće odlična dopuna vašem jelovniku a najsigurniji ćete biti da je proizvod isklijavanja svež ako ga sami pripremite kod kuće.

Od materijala su vam potrebne čiste staklene tegle, plastična mrežica ili gaza, gumice, voda i seme. Savetujemo vam da nabavite seme organskog porekla kad god je to moguće.

Korak 1: Operite tegle i seme i dobro ga preberite. Izbacite sve ono što odudara od pravilnog oblika ili boje.

Korak 2: Napunite tegle do trećine semenom, pa nalijte do vrha vodom sobne temperature. Ako je tegla manja, možete je napuniti i do polovine semenom, važno je samo da ostane dovoljno prostora za sems. Isecite parče mrežice ili gaze tako da prekrije otvor tegle i da pada sa strane oko 2 cm pa ga pričvrstite gumicom.

Korak 3: Ostavite seme da se natapa. Vreme natapanja zavisi od veličine semena (na nekim pakovanjima ćete naći i uputstvo sa propisanim vremenom), a generalno pravilo je "što veće seme, to ga treba duže potapati". Tako pasulj ili soja mogu da stoje i do osam sati u vodi, dok sitno seme kao kod kinoe ili amarante ne treba da stoji duže od tri sata. Možete da proizvodite i klice rukole, ali su one toliko sitne da bi se u vodi pretvorile u puding zato se kod njih klijanje obavlja u zemlji.

Korak 4: Ocedite vodu kroz mrežicu (gazu), a zatim je uklonite. Napunite teglu svežom vodom, pa isperite klice nežno mućkajući teglu. Ponovo ocedite vodu.

Korak 5: Nakrenite teglu pod uglom tako da ostatak vode polako iscuri i da vazduh može da cirkuliše. Ovu proceduru treba ponoviti najmanje dva puta dnevno i za nekoliko dana vaše klice će biti spremne za upotrebu.

Korak 6: Pre upotrebe ih dobro operite i čuvajte ih u frižideru, u dobro zatvorenim teglama sa metalnim poklopcima. Trebalo bi ih pojesti u roku od 2 do 3 dana. Ako vam treba veća količina, pravite klice u nekoliko tegli a ne u jednoj velikom. Za njihov razvoj potrebno je da vazduh nesmetano cirkuliše.