Ove fantastične loptice su obavezno meze u arapskom svetu i poslednjih tridesetak godina su postale i nezaobilazan deo ulične gastronomije.

Obično su prženi u fritezi što im daje prepoznatljiv hrskavi ukus, ali ovo je zdravija (i manje hrskava) varijanta sa manje ulja. Originalni recepti sadrže naut ili svež bob ali ne i povrće, što ne znači da ne možemo malo da se poigramo i isprobamo različite verzije. Odlični su i za malu decu koja su inače izbirljiva. Umesto graška probajte da umešate pečen i slatki krompir (batat), bundevu ili bob.

Sastojci:

  • 1 šolja mladog graška, skuvanog i ispasiranog
  • 1 čen belog luka, isitnjen
  • 1/4 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/4 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašika tahinija (paste od susama)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 šolje brašna od nauta (ili samlevenog nauta koji ste potopili preko noći - dodajte kašiku - dve brašna od kukuruza da sve povežete ako se falafeli raspadaju)

Priprema: Pomešajte sve sastojke, začinite po ukusu i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Služite sa humusom, kiselim krastavčićima ili sosom od kozjeg jogurta, tahinija i malo rendane kore limuna.

Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravstveni savetnik, London, UK, tresnjeitricikli@gmail.com i www.tresnjeitricikli.blogspot.co.uk