Sastojci:
- 3 šargarepe
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica sirupa od urmi ili prirodnog meda
- 1 mali crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/4 kašičice slatke aleve paprike
- 1/2 šolje ispranog crvenog sočiva
- 1 kašičica tamari soja sosa
- šaka pečenih lešnika
Priprema: Ugrejte rernu na 170 stepeni. Isecite šargarepe na četvrtine po dužini i prelijte maslinovim uljem, sirupom od urmi (ili medom) i sirovim kimom. Pecite 20 minuta u rerni dok se ne karamelizuju i omekšaju.
Iseckani luk i beli luk propržite par minuta na malo maslinovog ulja, dodajte papriku i mešajte minut, pa ubacite isprano sočivo i nalijte šoljom vode, da ga prekrije. Kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Uspite tamari soja sos i ostavite sa strane da se ohladi.
Prvo u blenderu sameljite većinu lešnika (ostavite nekoliko sa strane za dekoraciju) pa dodajte ostale sastojke i dobro sjedinite. Prebacite u činiju, prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite preostalim iseckanim lešnicima. Poslužite kao umak za užinu uz povrće isečeno na štapiće ili kokice, kao dodatak glavnom jelu ili namaz za sendvič.
O kimu i njegovim delotvornim dejstvima pročitajte ovde.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 13. april 2025: Ovan otvara dušu, Devica otkriva tajnu prijateljima
Šta način na koji držite čašu govori o vama? Saznajte da li ste stidljivi, dobrodušni ili proračunati
5 horoskopskih znakova uvek nađe način da se obogate: Nije puka sreća, već sposobnosti i dar da uoče priliku