Sastojci:

  • 3 šargarepe
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica sirupa od urmi ili prirodnog meda
  • 1 mali crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1/4 kašičice slatke aleve paprike
  • 1/2 šolje ispranog crvenog sočiva
  • 1 kašičica tamari soja sosa
  • šaka pečenih lešnika

Priprema: Ugrejte rernu na 170 stepeni. Isecite šargarepe na četvrtine po dužini i prelijte maslinovim uljem, sirupom od urmi (ili medom) i sirovim kimom. Pecite 20 minuta u rerni dok se ne karamelizuju i omekšaju.

Iseckani luk i beli luk propržite par minuta na malo maslinovog ulja, dodajte papriku i mešajte minut, pa ubacite isprano sočivo i nalijte šoljom vode, da ga prekrije. Kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Uspite tamari soja sos i ostavite sa strane da se ohladi.

Prvo u blenderu sameljite većinu lešnika (ostavite nekoliko sa strane za dekoraciju) pa dodajte ostale sastojke i dobro sjedinite. Prebacite u činiju, prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite preostalim iseckanim lešnicima. Poslužite kao umak za užinu uz povrće isečeno na štapiće ili kokice, kao dodatak glavnom jelu ili namaz za sendvič.

O kimu i njegovim delotvornim dejstvima pročitajte ovde.