Potreba za hranom prepunom ugljenih hidrata i masti poput pekarskih proizvoda, pica i slatkiša možda je znak da vam nedostaje proteina. To tvrde naučnici sa Univerziteta u Sidneju, čije je istraživanje pokazalo da su ljudi čija ishrana sadrži dovoljno proteina manje skloni prejedanju visoko prerađenom hranom nego oni kojima nedostaje proteina.
Autori istraživanja opisuju proteine kao osnovni gradivni materijal organizma koji mu je, između ostalog, potreban za stvaranje energije. U slučaju manjka proteina može se pojaviti žudnja za brzom hranom kako bismo zadovoljili energetskepotrebe, ali sa takvim nepoželjnim izvorima energije samo produbljujemo problem. Telo se najbolje snabdeva proteinima kroz uravnoteženuishranu s raznovrsnim i celovitim prirodnim namirnicama.
Među najvećim izvorima proteina su meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, ali i brojne biljne namirnice: mahunarke (posebno pasulj, sočivo i leblebije), ovas, kinoa, brokoli, orašasti plodovi...
Izvor: Sensa
KAKO PREBOLETI RASKID I ŠTA POSLE? Lajfkouč Ana Rodić nam otkriva prelomni momenat kad je ljubavi kraj
DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MART 2024. GODINE: Jedan znak će rešiti svoje dugogodišnje probleme, a nekome će doći nova ljubav
TEST LIČNOSTI: KOJA JE VAŠA SKRIVENA UNUTRAŠNJA SNAGA? Odaberite sliku i saznajte koja je vaša najveća vrlina
10 NAVIKA ZA PUT DO USPEHA: O čemu najviše treba da vodite računa i na čemu da radite
ŠTA NIJE U REDU SA MNOM? Lajfkouč Ana Rodić nam otkriva zašto nas ljubav čini nesigurnima: Postavljamo pogrešno pitanje!