Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno pripremaju i upotrebljavaju klice od žitarica u ishrani

Upotreba klica je jedna od najboljih metoda za poboljšavanje vrednosti hrane. Klice se brzo vare i sadrže sve prirodne vitamine B-kompleksa...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako seme je nosilac života i čuvar snage reprodukcije. U toku procesa klijanja seme sadrži bogate rezerve energije izražene u obliku sadržaja vitamina, enzima i minerala, pa se na osnovu najnovijih istraživanja slobodno može reći da klice predstavljaju neuporediti izvor elemenata veoma značajnih za održanje čovekovog zdravlja, pa prema tome i njegovog opstanka.

U toku procesa isklijavanja sadržaj skroba pretvara se u prost šećer. To je razlog zbog čega se mnoge isklijale klice (u članku ćemo pod izrazom klica podrazumevati pojam isklijale klice) mogu jesti i sirove. One se veoma brzo vare, pa pošto još uvek sadrže sve prirodne vitamine B-kompleksa, ovaj šećer pretvara se neposredno u energiju. Klice koje zahtevaju kuvanje potiču od soje i pasulja, a mogu se pripremiti za jelo posle 15-30 minuta kuvanja u pari.

Zdrave klice za vaš jelovnik...

Upotreba klica je jedna od najboljih metoda za poboljšavanje vrednosti hrane. U procesu isklijavanja povećava se količina vitamina C, B, E, A, G između 4-10 puta. U novije vreme u Engleskoj su izvršena naročita istraživanja na ovom području, jer je ova zemlja u obezbeđivanju ishrane svoga stanovništva umnogome zavisna od uvoza svežeg voća bogatog vitaminom C. Tako su engleski autori došli do sledećeg otkrića o povećanju količine vitamina C za vreme procesa klijanja.

Ovas, celo zrno 11mg
- posle klijanja od 96 sati 20 mg
- posle klijanja od 120 sati 42 mg
Grašak suvi
- posle klijanja od 24 sata 8 mg
- posle klijanja od 48 sati 69 mg
posle klijanja od 96 sati 86 mg

U skladu sa ovim evo rezultata istražiianja dr Bejlija sa Univerziteta Minesota koji je jedan od velikih autoriteta za pšenicu:

Koje će seme isklijati?

Svako seme može da isklija. Lucerka (carica klijanja) najbolje klija. Zatim dolazi sočivo, pasulj, soja, pšenica, suncokret, grašak i gotovo sva zrna raž, ovas, kukuruz, žito (crvena i tvrda sorta, a ne belica), koji takođe daju hranljive izdanke.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj