Nema ništa lepše i ukusnije od dobre čokoladne torte prekrivene još finijom i kremastijom čokoladnom glazurom. Međutim, takve čokoladne glazure često su teške zbog velike količine margarina ili slatke pavleke, pa nas često obuzme griža savest i posle samo jednom parčeta.

Zahvaljujući autorki knjige "Better Baking", kuvarici Genevieve Ko, koja je razvila ovaj jednostavan, ukusan i pre svega bezgrešan za vaše zdravlj recept kojim ćete poželeti da ukrasite svaku sledeću tortu.

U svom kuvaru Genevieve predlaže zdraviju verziju čokoladne glazure koja se sastoji od samo konzerve pirea od batata, odnosno slatkog krompira i tamne čokolade obogaćene 55 do 60 posto kakaa.

Možda zvuči čudni i ne moguće sastaviti kromir i čokoladu ali slatkoća i kremasta tekstura batata idealna su kombinacija sa tamnom čokoladom za koju Ko tvrdi da možete iskoristiti kao preliv za različite torte i kolače

Pire od batata možete i sami napraviti tako što ćete skuvati i zgnječiti ovaj slatki krompir u koji ne morate dodavati tečnost ili maslac. Možete ga "začiniti" sa jednom kašikom meda kako bi još više obogatili glazuru ukusom.

Sastojci:

  • 220 grama pirea od batata
  • 140 grama tamne čokolade

Priprema: Topli pire od batata pomešajte sa otopljenom čokoladom na pari dok ne dobijete homogenu smesu.

Kada se smesa ohladi, ukrasite željenu poslasticu i uživajte u zdravom i bogatom zalogaju bez griže savesti!

Izvor: Pun kufer