Da li znate kako miriše sneg? Ne, nije to samo miris, to je mešavina mirisa, boja i nekog posebnog raspoloženja pred praznike, kada imate utisak da ste magijom preneseni u neko od snegom zavejanih tipičnih sela sa Božićnih čestitki.

Na sneg miriše kada je napolju toliko hladno da svi ubrzavaju korak kako bi što pre pobegli sa ulice i stigli u svoje tople domove, kada se napolju oseća miris drva koja gore u kaminu, a sa terasa i prozora nas pozdravljaju svečano okićene jelke. Miris snega za mene je miris sreće i detinjstva, pa me udari tako neka nostalgija i setim se nekog davno prošlog vremena u jednom dalekom gradu, kada sam jedva čekala da se otvori improvizovani novogodišnji market koji je za mene predstavljao ulaz u neki magični svet pun svetlucavih ukrasa i sijalica, gde je uvek vladalo dobro raspoloženje i praznični duh.

Kremasta poslastica koja se lako priprema: čokoladni puding sa kafom i avokadom (RECEPT)

Bacala sam se tako u potragu za najlepšim čestitkama i ukrasima za jelku, pažljivo ih birala i nosila kući kao najveću dragocenost koju dete može da poseduje. Divan je osećaj bio probuditi se i ugledati kroz prozor veseli ples krupnih pahulja koje su čitav grad prekrile preko noći i dale mu neki praznični izgled. Još je divniji bio dan proveden na snegu nakon koga me je uvek čekala topla čokolada i kuća koja miriše na sveže kolače.

15 najlepših pravoslavnih pogača za Božić: obredna česnica na Instagramu (FOTO)

Danas je, posle mnogo vremena, mirisalo na sneg i na trenutak sam se vratila u detinjstvo i poželela da napravim toplu čokoladu. Ne onu običnu, sa čašom mleka i kakaom, već onu gustu, što strukturom podseća na puding, baš kao što je prave u kafićima a koju ne naručujem jer je prepuna šećera. E baš takvu čokoladu sam uspela da napravim, ali i da odem korak više ka savršenstvu, dodajući joj puter od lešnika koji joj daje neverovatan šmek.

Recept za ovaj ukusni napitak pogledajte na sledećoj strani...

PageBreak

Topla čokolada sa ukusom lešnika (RECEPT)

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje mleka od pirinča ili kokosa
  • 2 kašike kakaoa
  • 5-6 urmi
  • 1 kašičica putera od lešnika
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1/4 kašičice Himalajske soli

Priprema:

Sipati mleko u blender pa dodavati, jedan po jedan, sve sastojke sem soli. Mutiti 1-2 minuta dok se urme potpuno ne razbiju. Na srednjoj temperaturi zagrejati toplu čokoladu, dodati Himalajsku so pa dobro promešati i skinuti sa vatre pre nego što provri. Sipati u šolje pa dodati još malo putera od lešnika.

Čokoladna torta od kestena bez brašna i šećera (RECEPT)

Izvor: My Sweet Mundo