Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču nalaze visoke količine arsena!

Uvereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete da pogrešite? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuva pirinač. Ne samo da je pogrešno kuvamo već načinom pripreme rizikujemo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.

Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču se nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuvanje pirinča taj da je ostavite da prokuva u mnogo vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći.

Kako da pravilno pripremite pirinač:

  • Ostavite pirinač da odstoji vodi preko noći
  • Ispirajte ga sve dok voda ne postane bistra
  • Ocedite pirinač
  • Pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
  • Stavite da prokuva i smanjite vatru, pa ostavite pirinač oko 15 minuta da se lagano kuva

Ako ostavite pirinač da odstoji preko noći, za čak 80 odsto smanjićete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

Izvor: Večernji