U indijskoj kuhinjii postoje razne poslastice, za nas neobične, ali toliko ukusne da ih mnogi uvrste u svoj redovnoi jelovnik. Jedan od lepših indijskih kolača svakako je ova tuti fruti poslastica sa grizom. Zanimljivo je što se ovaj kolač ne peče, već se sprema u tiganju, na pari.
Baršunasti slatkiš sa nežnim slatkim ukusom soigurno će se dopasti svim generacijama, a lako i brzo se sprema, pa može postati i pravi izbor kada dožu gosti. Unutra bi trebalo da bude mekan i sočan, a spolja da ima finu zlatnu koricu.
Recept za tuti fruti kolač
Sastojci:
- 250g griza
- 2 kašike ulja
- 120g jogurta
- 150g šećera
- 250ml mleka
- prašak za pecivo
- cimet
- suve brusnice
- suvi ananas
Umesto suvog voća, možete koristiti i žele u crvenoj i žutoj boji.
Priprema:
U posudu sipajte ulje, jogurt i šećer, pa ručno mutite dok se šećer ne otopi i ne dobijete jedinstvenu smesu. U dobijenu smesu sipajte 200ml mleka i mešajte da se sjedini, a zatim dodajte griz, 1/4 kašičice soli i dobro umešajte. Pokrijte smesu krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Trebalo bi da dobijete gustu smesu, pa u nju dodajte kašičicu praška za pecivo, pola kašičice cimeta i 50 ml praška za pecivo. Promešajte dok se ne sjedini, pa dodajte suvo voće ili žele, po želji. Ponovo promešajte smesu.
Dublji tiganj obložite papirom za pečenje i podmažite uljem, pa sipajte smesu. Preko smese sipajte još malo suvog voća, pa poklopite i stavite na ringlu. Ostavite da se na slaboj vatri i na pari sprema oko 60 minuta. Nakon toga čačkalicom proverite da li je kolač spreman. Pažljivo ga izvadite iz tiganja, isecite i poslužite.
Izvor: Sensa