Leto je u punom jeku, pa pravimo tikvice na sto načina! Svakako su tikvice jedna od omiljenih namirnica od kojih možete praviti razna jela, poput musake, punjenih tikvica, salata i mnogo drugih kulinarskih đakonija. Ukoliko ste isprobali razne recepte sa tikvicama, donosimo vam jedan novi i superukusan.
Ćufte od tikvica bez mesa - sve je biljnog porekla, pa mogu uživati i vegani i vegetarijanci. Osnova ćufti su leblebije, zbog čega mnogi ovaj recept povezuju sa falafelom. Lako se priprema, sadrži zdrave sastojke, a možete ove ćuftice sa puno ponosa izneti i pred goste. Evo recepta:
Sastojci:
- 1 tikvica
- 250 g leblebija
- 1 ceni luk
- 2 čena belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- so
- kumin
- sušeni korijander
- limun
- 3 kašike brašna od leblebije ili nekog drugog brašna
- ulje
Za umak:
- 2 kašike jogurta (može i veganski)
- 1 kašika tahini paste
- so, mlevena paprika, beli luk u prahu
- limunov sok
Priprema:
Tikvicu oljuštite i izrendajte. Ostavite je da pusti vodu, pa je procedite. Očistite crni i beli luk. U blender sipajte leblebije, crni i beli luk i peršun, pa miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu.
Pomešajte dobijenu smesu sa tikvicama i dodajte brašno, začine i malo sveže ceđenog limunovog soka. Sve dobro izmešajte da se sjedini, pa rukama pravite ćufte.
Zagrejte ulje na tiganju i pržite ćufte na blagoj vatri, sa jedne i druge strane - dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavost (oko 5 minuta).
Napravite sos tako što ćete kašiku jogurta (može i veganski) pomešati sa kašikom tahinija i sa malo limunovog soka. Sos začinite sa malo soli, belog luka u prahu i mlevenom paprikom. Promešajte i umočite čufte u ovaj umak - ukus je neverovatan!
Pogledjate u video ispod celu pripremu ćufti od tikvica!
Izvor: Sensa