Dok traje sezona tikvica trebalo ih jesti što češće jer su bogate vodom, niskokalorične, sadrže vitamin C i B, kalijum. Imaju i dosta vlakna, koja su važna za probavu i drže nas sitim, regulišu krvni pritisak i rad srca. Donosimo vam recept za hleb od tikvica koji možete poslužiti kao predjelo ili kao lagani doručak ili večeru.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 320 g brašna (može i integralno)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- so, biber i začini po želji
- 120 ml ulja
- 170 ml jogurta
- 2 jaja
- 150 g sira (može i biljni)
- susam
Priprema:
Tikvice narendajte na krupnije rende, pa ih sjedinite sa svim ostalim sastojcima. Dobro promešajte da ujednačite smesu. Sipajte je u podmazan kalup, pospite susamom i pecite na 190 stepeni oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i isecite na šnite.
Kako se pravi sladak hleb dod tikvica pogledajte u videu ispod:
Izvor: Sensa