Punjene paprike su omiljeno gurmansko jelo na letnjim trpezama. Najčešće se priprema varijanta sa mesom, ali možete ih napuniti povrćem i integralnim pirinčem i tako dobiti zdraviju varijantu omiljenog ručka. Donosimo vam posni, odnosno veganski recept za punjene paprike na grčki način.
Ne morate ih kuvati, posebni doživljaj daje to što su paprike pečene. Sos kojim ih napunite učiniće ih sočnim, slasnim i oplivaće u softu koji će u kombinaciji sa toplim domaćim hlebom biti odličan spoj. Pirinač upija sok koje će pustiti povrće, a ne zaboravite da dekorišete sa malo mirođije i poslužite uz omiljenu letnju salatu.
Sastojci:
- 6 velikih ili 8 manjih babura paprika
- 1 crni luk, isečen na kockice
- 3 male tikvice, oljuštene i isečene na kockice
- 3 srednje šargarepe, oljuštene i isečene na kockice
- 1 šolja supe (bujonom) od povrća
- 3 šolje skuvanog integralnog pirinča
- 5 kašika paradajz sosa
- 1 kašika svežeg peršuna, iseckanog
- 1 lašičica sveže mirođije, iseckane
- sok od 1/2 limuna
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Očistite papriku iznutra i skinite vrh sa peteljkom, ali ih sačuvajte kako biste kasnije zatvorili punjenu papriku. Stavite paprike u vatrostalnu posudu, poređajte ih uspravno i vratite vrhove. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
U međuvremenu, u tiganju, na malo ulja, propržite crni luk, tikvice i šargarepu, pa nalijte bujonom od povrća, pa ostavite da se povrće kuva u supi oko 10 minuta na blažoj vatri. Dodajtepirinač i paradajz pastu i dobro promešajte da se sjedini. Dodajte peršun, mirođiju, limunov sok, biber i so. Ponovo promešajte. Kada su paprike pečene, izvadite ih iz rerne i napunite nadevom. Vratite vrhove na paprike i pecite još 30-40 minuta na 180 stepeni dok paprike ne omekšaju. Poslužite sa dodatnim kriškama limuna i dekorišite svežom mirođijom za ukras po želji.
Pogledajte u video prilogu ispod recept za punjeni avokado!
Izvor: Sensa