RECEPT ZA BAGET I KAKO DA BUDE SVEŽ I DO NEKOLIKO DANA: Jako je ukusan i kada se podgreje, korica je super mekana

Recept za baget mekane korice od kojeg možete napraviti i bruskete - uz par trikova biće svež čak nekoliko dana!

Shutterstock

Baget - ukusni hleb poreklom iz Francuske po receptu Vegetarijanke iz kuhinje, food blogerke Kristine Đorđević. Napravljen na ovaj način, baget je vrlo hrskav, ali ukoliko želite da bude malo mekši, možete ga nakon pečenja uviti u krpu, pa će tako imati nešto mekšu koricu. Jako je ukusan i kada se sutradan podgreje. Kora bude malo tvrđa, pa je najbolje podgrejati ga u rerni, ili ga iskoristiti za pripremu brusketa. Ukoliko pak želite samo da mu vratite svežinu, evo kako ja to radim. Uzmem komad papira za pečenje u koji mogu da uvijem ostatak hleba, dobro ga natopim vodom i ocedim, pa u takav papir uvijem baget. Stavim ga tako u neki pleh i ubacim u rernu zagrejanu na 150–180 ˚C. Hlebu je potrebno 10-ak minuta da povrati svežinu i tada ga izvadim iz rerne. Možete i sami proveriti, ukoliko je papir suv, a hleb mekan, to je to. Bude kao tek ispečen!

Sastojci:

  • 500 g mekog belog brašna + još malo za mešenje
  • 300 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike suncokretovog ulja + za premazivanje

Priprema:

U toplu vodu dodati kvasac, šećer i kašičicu brašna, promešati, i ostaviti da nadođe. U veću posudu prosejati brašno, dodati so i promešati. Potom dodati i nadošli kvasac i ulje, zamesiti glatko testo, ostaviti ga u nauljenoj posudi i pokriti krpom.

Nakon sat vremena, premesiti testo i vratiti ga u činiju. Opet ga ostaviti da narasta još sat vremena. Posle sat vremena, testo ponovo premesiti i vratiti u činiju. Sačekati da testo opet naraste (najmanje pola sata) i podeliti ga na 2 ili 3 jednaka dela, u zavisnosti od toga kakve bagete želite, veće ili manje.

Svaki deo rukama razviti u pravougaonik i urolati u veknu. Odložiti na pleh prekriven papirom za pečenje i ostaviti da narastaju još 60–90 minuta. 15-ak minuta pre pečenja, hlebove dijagonalno zarezati oštrim nožem. Neposredno pre pečenja, premazati ih mešavinom tople vode i ulja.

Peći u rerni zagrejanoj na 200 ˚C. Ukoliko primetite da brzo dobijaju boju, smanjite temperaturu na 180 ˚C i ostavite da se ispeku do kraja. Pečene bagete izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade na rešetki.

Izvor: Sensa