Priznaćete da se malo koji miris može porediti sa mirisom tek ispečenog domaćeg hleba. To je miris koji umiruje, pruža toplinu, osećaj sigurnosti i ušuškanosti, koji povezuje i uveseljava one koji taj hleb dele. Još od samog početka mojih kulinarskih avantura, mešenje testa mi je bilo omiljena aktivnost, piše Kristina Đorđević (Vegetarijanka u kuhinji). I sada, nakon više godina, iako se trudim da ređe jedem i pripremam testo, ta kulinarska aktivnost mi je jedna od najdražih. Obožavam da radim sa testom, nekako mi je to od samog početka prirodno polazilo za rukom, i sve što bih napravila nailazilo je na odobravanje i reči hvale. To je bila ljubav na prvi dodir.

Ali, priča sa domaćimkvascem nije imala tako srećan početak. Sa njim sam imala jedan ili čak dva neuspela pokušaja (ne sećam se, bilo je to pre više godina), da bih prošle godine najzad uspela da napravim svoj domaći kvasac (starter). Učila sam od onih koji svoje znanje o tome nesebično dele na društvenim mrežama; zapisivala, pratila uputstva, verovala, bila uporna i zaljubljena u proces, pa tako nije bilo nikakve sumnje da ću ovoga puta uspeti!

Priprema startera

Sam proces pripreme startera traje oko nedelju dana, i ako bih htela sve detaljno da objasnim, to bi zauzelo suviše prostora. Zato vas pozivam da na mom Instagram profilu Vegetarijanka u kuhinji pogledate zaseban odeljak (istaknute "priče") pod nazivom "Kvasac", u kojem vas vodim kroz sve dane formiranja startera, uz detaljne instrukcije. Ovde ću vam samo reći da su vam potrebni samo: dve čiste tegle, plastična ili drvena kašika, brašno, voda, parče folije i mnogo, mnogo ljubavi i strpljenja.

A kada jednom uzgojite svoj kvasac, ostaje samo da ga čuvate, "hranite", volite, pa i da mu u prolazu kažete neku lepu reč, a on će vam uzvratiti ovako divnim, mirisnim, i najukusnijim hlebom na svetu, hlebom koji ste sami napravili, od početka do kraja!

Hleb od kiselog testa možete praviti na malo komplikovaniji način, koji zahteva nešto više vremena i više aktivnog rada, kao i dužu fermentaciju (to je ujedno i najbolji i najpravilniji, da se tako izrazim, način pripreme ovakve vrste hleba), ali možete i ovako, na jednostavniji i kraći način, pa ćete opet dobiti fantastičan hleb kakvim se retko koja pekara može pohvaliti.

SASTOJCI:

ZA PREDTESTO:

• 20 g startera
• 40 g integralnog raženog brašna
• 40 g mlake, odstajale vode

ZA TESTO:

• 350 g belog pšeničnog brašna
• 50 g integralnog pšeničnog brašna
• 7 g soli
• 270 g mlake vode

PRIPREMA:

Dan pre pečenja hleba, u predvečernjim časovima, u staklenoj tegli plastičnom ili drvenom kašikom pomešati
20 g startera sa 40 g brašna i 40 g vode. Pokriti prijanjajućom folijom na kojoj ste na nekoliko mesta napravili rupice i ostaviti da odstoji oko tri sata. U posudu za mešenje prosejati 350 g belog brašna i 50 g integralnog pšeničnog brašna. Dodati so, pripremljeno predtesto i 270 g mlake vode. Rukom mesiti nekoliko minuta, pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko 40 minuta. Nakon toga, uraditi jedno preklapanje testa (karakterističan postupak za pripremu ovakve vrste hleba), pokriti posudu sa testom i ostaviti na sobnoj temperaturi do sutradan.

Ujutru oblikovati hleb (na način na koji se hleb oblikuje, što je rečima teško objasniti, ali je zato na internetu
dostupno bezbroj videa zahvaljujući kojima to možete naučiti) i nakon 2 i po do 3 sata peći u prethodno ugrejanom pekaču: 20 minuta pod poklopcem na 250°C i 20 minuta bez poklopca, na 220–230°C.

Pečen hleb staviti na rešetku da se hladi, i seći tek nakon nekoliko sati. Dok se hladi, ne pokrivam ga krpom,
jer volim da ima hrskavu koricu. Tek ono što preostane za kasnije ili za sutradan, zamotam u krpu i stavim
u kesu.

Izvor: Sensa