Različito voće može se takodje koristiti za dobijanje kvasca.

Sastojci:

  • 3-4 kašike suvog groždja (ili nekog drugog voća)
  • voda - prokuvana ili flaširana
  • 1 veća tegla
  • 1-2 kašike šećera - opciono, ako želimo da ubrzamo vrenje

Postupak:

Staviti voće u teglu i nasuti vodu. Tegla na vrhu treba da bude slobodna dva prsta ili 20% svoje veličine tj 80% popunjena.

Prekriti teglu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ovaj proces fermentacije traje par dana.
Nakod par dana, suvo voće se isplivati na površinu a čitava tečnost će mirisati na vino. Pojaviće se i mehurići u tečnosti. U ovom momentu možete procediti tečnost i smestiti je u frizider da bi ste zaustavili vrenje.

Koriste se oko dve čaše tečnosti na kilogram brašna.

Izvor: Jeftino i zdravo

Žitarice u najčistijem obliku: hleb bez brašna...