KREMASTA PITA SA VIŠNJAMA I PUDINGOM OD VANILE: Bajkovit spoj kiselkastog i nežno slatkog - recept koji ćete dugo čuvati

Recept za kremastu pitu sa višnjama i pudingom od vanile - kada se spoje kiselkasto i nežno slatko, pravi pogodak za letnje zaslađenje!

Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević

Sezona višanja je u punom jeku i bio bilo šteta ne iskoristiti ih, zato vam naša Vegetarijanka u kuhinji, Kristina Đorđević daje recept za fantastičnu pitu! Ukoliko volite vanilu u tortama, kolačima i pravi ste sladokusci na delu kada se na tanjiru posluže princes krofne, moguće da će i ova pita očarati vaše čulo ukusa.

Od detinjstva su višnje glavni sastojak mnogih letnjih kolača, sladoleda, a ne možemo da ne spomenemo i omiljeni domaći sok od višanja. Ipak, sada vas čeka nova varijanta slasnog i kremastog slatkiša - upoznajte pitu sa višnjama i pudingom od vanile.

SASTOJCI:

  • 500 g kora za pitu

Za prvi fil:

  • 2 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 100-120 g pšeničnog griza
  • 200 ml jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo

Za drugi fil:

  • 1 l mleka
  • 9 kašika šećera
  • 3 kesice pudinga sa ukusom vanile (ili jedna od 120 g)
  • višnje (300 - 400 g)
  • šećer u prahu, za posipanje

PRIPREMA:

Višnje očistiti od koštica, ocediti od tečnosti koju puste, i posuti jednom kašikom pšeničnog griza. Skuvati u mleku tri pudinga sa ukusom vanile, uz dodatak šećera, po uputstvu sa kesice. Ostaviti puding da se malo prohladi (ne sasvim), uz povremeno mešanje.

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u ,,sneg", dodati šećer i mutiti još par minuta. Zatim, ne prekidajući mućenje, dodati jedno po jedno žumance, postepeno dodavati ulje, zatim jogurt, i na kraju, pšenični griz pomešan sa praškom za pecivo. Lepo sjediniti. To će biti fil za premazivanje kora.

Kore prebrojati i podeliti u 4 špila, za 4 rolata. Kod mene je bilo 2 rolata sa 5, i 2 rolata sa po 6 kora. Staviti prvu koru na radnu površinu, naneti na nju 2-3 kašike pripremljenog fila, lepo ga razmazati uz pomoć kuhinjske četkice, i tako uraditi i sa preostalim korama iz prvog špila, stavljajući ih jednu na drugu, do poslednje, koju ne treba premazivati na ovaj način.
Na polovinu poslednje kore (duža strana kore treba biti okrenuta prema vama, tako će rolati biti duži) naneti četvrtinu pripremljenog pudinga, lepo rasporediti, a potom četvrtinu višanja rasporediti preko pudinga ravnomerno duž kore, u jednu liniju, s tim da treba ostaviti razmak od oko 2 cm od ruba kore do višanja. Tako će se višnje naći u sredini rolata, i u svakom parčetu će ih biti podjednako. Umotati u rolnu i staviti na pleh podmazan suncokretovim uljem. Postupak ponoviti i sa preostala tri dela kora.

Ostatkom fila (meni je ostalo, najmanje, 5, 6 kašika) lepo premazati rolate i peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, dok ne porumene. Pečenu i prohlađenu pitu seći na parčad i posuti šećerom u prahu.

Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević 

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Pita sa sirom  Milica Radović